Raiffeisen Bank: Rata inflatiei se mentine sub 6% in primul semestru

Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:38
2344 citiri
Raiffeisen Bank: Rata inflatiei se mentine sub 6% in primul semestru

Rata anuala a inflatiei se va mentine sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului 2013, dupa o descrestere spre 4 la suta in decembrie 2012, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

"Rata inflatiei din ianuarie a urcat cu 1,3 la suta, peste asteptarile noastre (plus 1,1 la suta, calculata luna la luna si consensul pietei de plus 0,8 la suta, calculat luna la luna). Rata anuala a inflatiei si-a accelerat ritmul spre 6 la suta, de la 5 la suta, calculata an la an, in decembrie 2012.

Trei categorii de preturi au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei (adica 83,7 la suta din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor in evitarea unei rate lunare a inflatiei mai mari, alimentat si de o scadere a tarifelor la telefonie (minus 2,4 la suta, calculat luna la luna) si mentinerea neschimbata a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa ramana sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului si sa coboare spre 4 la suta in decembrie", arata economistul sef al RZB.

Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4 la suta, in timp ce pretul la tutun a crescut cu 3,6 la suta, in urma cresterii accizelor. Evolutia preturilor administrate si volatilitatea preturilor la fructe, legume si oua au dus inflatia la 5,4 la suta, calculata luna la luna, ca si efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionut Dumitru.

Actualul nivel al inflatiei este alimentat de o larga paleta de factori tranzitorii, in afara controlului exercitat prin politica monetara. Limitarea efectului celei de-a doua runde a inflatiei si ancorarea asteptarilor inflationiste este tot ceea ce poate face mai bine Banca Centrala in acest moment. Inflatia din ianuarie nu a alterat, insa, perspectiva Raiffeisen privind rata de schimb.

Isarescu, contrazis de analistii bancilor: Inflatia de 3,5% e o utopie

"Ne asteptam ca Banca Centrala sa mentina neschimbata, la 5,25 la suta, dobanda de politica monetara, pana la finele anului. Surpriza unei inflatii negative in ianuarie va alimenta, probabil, asteptarile unor jucatori din piata in ceea ce priveste o reducere a dobanzii cheie in a doua parte a anului.

In acelasi timp, consideram ca exista destul spatiu pentru Banca Centrala sa relaxeze gradual conditiile de lichiditate pe pietele monetare, in perioada urmatoare, atata timp cat leul nu va fi confruntat cu presiunea unor deprecieri importante", a spus Ionut Dumitru.

#rata inflatie Raiffeisen, #inflatie Romania Raiffeisen, #prognoze inflatie Raiffeisen , #Inflatie