Randamentul fondurilor de pensii a depasit inflatia

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:08
1212 citiri
Randamentul fondurilor de pensii a depasit inflatia

Fondurile de pensii private au generat in perioada 31 august 2008 - 31 august 2009 randamente peste rata infatiei, in pofida crizei, se arata in comunicatul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in ultimul an un randament mediu de 15,53% (ponderat cu cota de piata dupa activul net), de trei ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%).

De altfel, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an randamente semnificativ mai bune decat toate instrumentele financiare cu venit fix, in care au investit 90%-95% din active", precizeaza comunicatul APADR, transmite Mediafax.

Randamentul mediu al titlurilor de stat emise in aceeasi perioada a fost de 11,69%, ponderat cu valoarea emisiunii, sau 11,83%, ca medie aritmetica simpla, neponderata.

Obligatiunile municipale au furnizat un randament mediu de 14,22% (ponderat) sau 14,34% (neponderat), iar obligatiunile supranationale (BERD, BIRD, BEI) emise in lei au avut randamente de 8,57% (ponderat) sau 10,59% (neponderat), potrivit APAPR.

Asociatia arata ca obligatiunile corporative emise in lei si existente pe piata au oferit in ultimul an un randament mediu de 8,84% (ponderat) sau 10,27% (neponderat), iar bancile au remunerat depozitele in lei ale populatiei cu o dobanda medie estimata la 13,47% (12,56% pe depozitele existente in sold si 14,37% pentru depozitele nou-atrase).

"In aceste cinci clase de active - titluri de stat, obligatiuni municipale, corporative, supranationale si instrumente de piata monetara - fondurile de pensii private obligatorii au investit in ultimul an circa 90%-95% din active. Restul banilor au fost investiti in actiuni si fonduri mutuale (sub 5% in total, expunere medie), care au ajutat mai ales in 2009 la cresterea performantei fondurilor de pensii", se spune in comunicat.

De asemenea, fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au obtinut un randament mediu de 10,65%, de peste doua ori mai mare decat rata inflatiei pe perioada respectiva, de 4,96%.

Performanta mai redusa fataa de cea a fondurilor de pilon II este explicata de APAPR prin ponderea mai ridicata a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative.

Astfel, desi actiunile au adus pierderi in ultimul an, pe termen lung ele pastreaza un potential de crestere mai ridicat decat alte instrumente financiare si vor compensa rezultatele inferioare obtinute pe termen scurt, apreciaza asociatia.

De la lansare si pana in prezent, fondurile obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 14,22% (8,95% real, peste inflatie), iar toate fondurile facultative au obtinut un randament mediu anualizat de 6,97% (0,41% peste inflatie).

#fonduri, #pensii, #inflatie, #criza, #apadr , #Inflatie