Rata inflatiei - Vlad Muscalu, ING: BNR ar putea opera o noua revizuire

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 07:15
1701 citiri
Rata inflatiei - Vlad Muscalu, ING: BNR ar putea opera o noua revizuire

BNR a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. Economistul ING, Vlad Muscalu, sustine ca modificarea ratei inflatiei era anticipata si ca exista posibilitatea ca banca centrala sa faca o noua revizuire, in februarie.

"Pentru anul viitor, ING are o prognoza mai mare, de 4,6% comparativ cu 3,5% cat a anuntat BNR, in ceea ce priveste rata inflatiei", a spus Muscalu, pentru Business24.

Desi prognoza de crestere economica anticipata pentru anul viitor ajunge la 2,2%, economistul sustine ca ING anticipeaza o crestere de 1,6%. In plus, exista numeroase riscuri care arata posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere economica si mai mica.

"Unul dintre aceste riscuri este inflatia. Nu ne asteptam la o accelerare a salariului nominal, iar puterea de cumparare a consumatorilor va scadea. Un alt element este faptul ca au fost modificate si prognozele pentru zona euro.

Daca pana acum, colegii nostri care studiaza zona euro se asteptau la o crestere de 1%, acum prognozele au ajuns la 0% si nu ne mai putem asteapta ca zona euro sa revina pe crestere. Nu ne putem astepta nici o la sustinere din partea consumului privat si nici din partea cererii interne", explica Muscalu.

El atrage atentia ca "inertia activitatii economice este destul de slaba" si ca "putem vorbi despre un risc substantial, referitor la contractia pe care noi o asteptam in trimestrul al treilea, sa se extinda si in semestrul al patrulea".

ING, ingrijorat de masurile populiste din agenda politicienilor

Perspectivele pentru o revigorare a economiei Romaniei sunt destul de slabe, mai ales pe termen scurt, avand in vedere ca trebuie sa continuie procesul de ajustare fiscala.

"Suntem ingrijorati de ceea ce ar putea sa faca decidentii de politica economica. Punem accentul asupra celor care fac politica fiscala sa nu implementeze masuri care sa faca un orizont mai intunecat", declara economistul ING.

In opinia sa, programul prezentat de ARD contine masuri populiste, cum ar fi modificarea de la 16% la 12% a impozitelor pentru venit si pentru profit.

"Este posibil ca si celelate partide sa fie si sa urmeze un concurs de anunturi de acest tip. S-ar putea ca o parte dintre acestea sa fie implementate, dar este prea devreme sa speculam. Exista riscuri ca perioada alegerilor sa fie precedata de masuri de relaxare fiscala", concluzioneaza Muscalu.

#Vlad Muscalu ING, #rata inflatie, #rata inflatie Isarescu , #Inflatie