Romania inregistreaza cea mai mare inflatie anuala din UE, dupa Ungaria

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 16:10
2040 citiri
Romania inregistreaza cea mai mare inflatie anuala din UE, dupa Ungaria

Romania a inregistrat a doua mare rata anuala a inflatiei din UE, fiind devansata doar de Ungaria, precizeaza datele Oficiul European de Statistica (Eurostat). In luna octombrie, rata anuala a inflatiei a scazut, comparativ cu luna septembrie, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro.

La nivelul Uniunii Europene, rata anuala a inflatiei a inregistrat o scadere usoara, luna trecuta, pana la 2,6%, fata de de la 2,7% in luna septembrie. O scadere usoara a fost inregistrata si in cazul zonei euro, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,5% in octombrie de la 2,6% in luna septembrie.

Tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (6,0%), Romania (5,0%) si Estonia (4,2%). La polul opus se situeaza Grecia (0,9%), Suedia (1,2%) si Letonia (1,6%), mentioneaza Agerpres.

Comparativ cu luna septembrie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 13 state membre, a ramas stabila in patru state si a crescut in 10 tari (inclusiv in Romania).

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel inregistrat in luna anterioara.

#rata inflatie, #rata anuala inflatie, #rata inflatie Romania , #Inflatie