SUA: Inflatia pe august, cea mai mare din ultimii trei ani

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 10:17
1562 citiri
SUA: Inflatia pe august, cea mai mare din ultimii trei ani

Preturile de consum in SUA au inregistrat, in luna august, cel mai puternic avans din ultimii trei ani pe fondul cresterii preturilor benzinei, insa inflatia de baza nu a inregistrat o crestere semnificativa ceea ce inseamna ca Rezerva Federala va putea continua politica monetara ultra relaxanta.

Departamentul american al Muncii a anuntat vineri ca indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 0,6% in luna august, aceasta fiind prima crestere inregistrata in ultimele cinci luni, transmite Reuters.

Autoritatile au precizat ca scumpirile inregistrate de carburanti explica aproximativ 80% din cresterea preturilor de consum. Preturile energiei au inregistrat o crestere de 5,6% iar cele la alimente au crescut cu 0,2%.

Excluzand insa preturile alimentelor si energiei, preturile de baza au inregistrat o crestere de doar 0,1% pentru a doua luna consecutiva. O inflatie scazuta lasa mai multi bani la dispozitia consumatorilor, ceea ce poate stimula cresterea economica. De asemenea, o inflatie mai scazuta ii va permite Bancii centrale sa continue ca cu programul e stimulare a economiei anuntat joi seara.

Rezerva Federala a SUA a lansat joi cea de-a treia runda de cumparare de active si a promis ca va mentine dobanda de baza la un nivel apropiat de zero cel putin pana la mijlocul lui 2015, in incercarea de a solutiona problema somajului ridicat. Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke a declarat ca se asteapta ca inflatia sa ramana in apropierea tintei Fed, adaugand ca estimarile inflationiste pe termen lung sunt stabile.

#crestere inflatie SUA, #inflatie sua, #inflatie SUA august , #Inflatie