Vasilescu (BNR) : Fata de alti ani, Romania are o inflatie mica

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:29
1603 citiri
Vasilescu (BNR) : Fata de alti ani, Romania are o inflatie mica
Foto: Nasul.tv

Inflatia de 5% este mica pentru Romania, in comparatie cu alti ani, cand aceasta a ajuns chiar la un nivel de 30% pe luna, crede consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"In perioada tranzitiei, mai ales in anii '90 cand Romania se confrunta cu inflatie foarte mare, in '93 am avut o inflatie de 300%, exista indicatorul indexare. Venea inflatia, indexam salariile, pensiile. Acum inflatia este mai mica. 300%, 200% sunt cifre care au intrat in istorie. Practic 5% pe an este o inflatie mica pentru Romania.

Am avut ani cu 30% inflatie pe luna. Ultima inflatie cu 30% pe luna a fost in martie 1997. De atunci a tot scazut, am ajuns la inflatie cu o cifra si la inflatia cu 2%. Sa speram ca in a doua parte a anului viitor se indreapta lucrurile si inflatia revine la nivelurile din vara acestui an. (...) La noi salariile sunt mici pentru ca productivitatea este mica. Cererea agregata negativa este un rau necesar pentru ca mai tine in frau inflatia. Comerciantii chiar daca si-ar dori din suflet sa ridice preturile nu pot sa o faca", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, problema inflatiei este foarte importanta pentru starea sociala a unei tari, pentru bunastarea ei, pentru ca, la urma urmei, in conditiile in care preturile cresc, are de suferit venitul fiecaruia, scrie Agerpres.

El a mai afirmata ca prognoza tinde spre o inflatie ceva mai calma in a doua parte a anului viitor.

"Cert este ca exista continuu fluctuatii. La urma urmei daca ne uitam in urma anul acesta, nu una, nu doua, dar trei luni mai devreme am ajuns la o cifra de inflatie mai mica decat a multor tari din zona euro", a explicat Vasilescu.

Proiectia curenta a BNR plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 5,1% la sfarsitul anului 2012 si la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite in sus cu 1,9 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

#declaratie Vasilescu BNR, #nivel inflatie Romania, #productivitate Romania , #Inflatie