Vlad Muscalu (ING) : Inflatia ar putea sari de 4,5% la sfarsitul anului

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:57
1357 citiri
Vlad Muscalu (ING) : Inflatia ar putea sari de 4,5% la sfarsitul anului

Rata anuala a inflatiei a evoluat peste asteptari in luna august, atingand un maxim de 3,88%, pe fondul cresterii preturilor la alimente, potrivit datelor BNR. In aceste conditii, inflatia ar putea depasi 4,5% la sfarsitul anului, estimeaza Vlad Muscalu, senior economist ING.

Preturile alimentelor au crescut cu 0,7% in luna august fata de luna anterioara, cele ale produselor nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%. De asemenea, preturile bauturilor alcoolice si tutunului au crescut cu 0,49%, preturile combustibililor s-au majorat cu 0,36%, iar preturile legumelor si fructelor au crescut cu 0,36%.

"Pentru luna august, analistii aveau o prognoza de 3,7%, noi de 3,8%, dar tot sub cifra efectiva", a spus Vlad Muscalu, pentru Business24.

Economistul ING pune rezultatele pe seama unui an agricol mai slab, in timp ce cursul de schimb a avut un impact pozitiv, datorita tendintei de apreciere in luna august.

"Daca anul agricol din urma a fost mai bun decat acesta, se explica majorarea pretului alimentelor, indicii pe care le-am avut cu doua luni in urma. Si pretul combustibilului a crescut foarte mult", a explicat Vlad Muscalu.

In aceste conditii, economistul apreciaza ca inflatia ar putea depasi prognoza ING de 4,5% la sfarsitul anului 2012, in timp ce prognoza BNR este de 3,2%.

#inflatie august, #prognoza inflatie 2012, #inflatie prognoza ING, #preturi august , #Inflatie