Zimbabwe, tara in care o paine costa un sac de bani

Joi, 02 August 2007, ora 08:55
1278 citiri

Inflatie in crestere, somaj raspandit si exodul milioanelor de locuitori atat in statele vecine, cat si in Europa si Statele Unite: acestea sunt problemele cu care se confrunta in prezent economia din Zimbabwe, cea mai neperformanta din lume.

Oricum ai privi-o, situatia financiara din aceasta tara este dezastruoasa. In multe magazine, rafturile sunt majoritatea timpului aproape goale, iar preturile putinelor produse scoase la vanzare cresc vertiginos, informeaza BBC News.

Potrivit estimarilor, aproximativ patru din cinci cetateni ai Zimbabwe nu lucreaza. Situatia este intr-atat de rea incat in jur de 3.000 de zimbabweni traverseaza zilnic hotarele tarii pentru a-si gasi un rost in statele vecine.

Mai rau este ca din ce in ce mai multi depind de ajutorul trimis de prietenii sau rudele din afara ca sa aiba o bucata de paine si sa-si pastreze un acoperis deasupra capului.

Preturi duble in cateva zile

Fenomenul hiperinflatiei apare atunci cand valoarea banilor scade foarte mult. In Zimbabwe, rata anuala a inflatiei este de aproximativ 5.000a. Preturile continua sa creasca, dublandu-se uneori intr-o saptamana, iar alteori chiar in cateva zile. Din pacate insa, salariile nu se majoreaza in acelasi ritm vertiginos.

Potrivit BBC News, o lumanare poate costa dublu cat salariul unui lucrator in agricultura, iar pretul unei banane este de 15 ori mai mare decat cel al unei case cu patru camere, acum sapte ani.

Zimbabwenii au invatat o lectie: sa nu se agate de bani. In aceasta tara, trebuie sa cheltuiesti banii de indata ce ii obtii, deoarece risti sa platesti mai mult pentru aceleasi produse chiar din ziua urmatoare.

Cum se descurca totusi oamenii in aceste conditii? In primul rand, trocul este in floare. In al doilea rand, oamenii se bazeaza pe ceea ce primesc din strainatate, adica bani, dar mai ales bunuri, precum si pe schimburile comerciale de pe piata neagra.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=316541>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>