380 milioane euro pentru terminalele intermodale si sectorul naval

Miercuri, 11 Iulie 2007, ora 16:01
1127 citiri

Ministerul Transporturilor va aloca 30 milioane euro pentru dezvoltarea terminalelor intermodale care vizeaza conexiunea diferitelor mijloace de transport pentru marfa si peste 350 milioane euro pentru sectorul naval, finantarea urmand a fi asigurata prin fondurile europene in perioada 2007-2013.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor(MT) au declarat ca pentru dezvoltarea terminalelor intermodale si pentru sectorul naval vor elaborate proiecte, astfel incat sa poata fi obtinute fondurile necesare prin Programul Operational Sectorial pentru Transport (POS-T).

Astfel, din fondurile structurale se vor aloca 201,32 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii navale pe Dunare, printre proiectele potentiale numarandu-se imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare si lucrarile la Canalul Sulina. De asemenea, prin Programul Operational Sectorial se vor aloca 157,93 milioane euro pentru modernizarea si dezvoltarea porturilor maritime si fluviale. Pe lista proiectelor potentiale se afla cele legate de accesul feroviar in Portul Constanta, realizarea podului rutier Dunare-Marea Neagra, extinderea Digului Sud si modernizarea porturilor de pe Dunare.

Pentru dezvoltarea terminalelor intermodale care vizeaza circulatia marfurilor prin folosirea mai multe tipuri de mijloace de transport, respectiv feroviar, aerian, maritim si rutier se vor aloca 30 milioane euro din fondurile europene.

Din estimarile MT, in 2007 se vor aloca numai 100 milioane euro, bani care vor fi folositi pentru anumite proiecte rutiere si pentru pregatirea studiilor de fezabilitate, proiectelor de executie sau a licitatiilor. Reprezentantii Ministerului Transporturilor sustin ca aceste proiecte nu sunt definitive, lista putand fi modificata in cazul in care exista alte obiective de infrastructura al caror grad de pregatire este corespunzator, mai exact au studiile de fezabilitate, proiectele de executie sau documentatia de licitatie pregatite.

In cadrul POS-ului Transporturi, beneficiarii banilor europeni vor fi Compania de Autostrazi, CFR, CFR Calatori, administratiile aeroportuare si cele ale sporturilor. Astfel, pentru transporturi se vor aloca aproximativ 5,7 miliarde euro din care 4,56 miliarde euro bani de la Uniunea Europeana, restul reprezentand contributia Romaniei.

Cea mai mare parte a fondurilor respectiv 60% va fi folosita pentru axa prioritara 1, care vizeaza dezvoltarea unui sistem de transport legat de retelele de drumuri si autostrazi ale Uniunii Europene. De asemenea, 34% din fonduri vor fi destinate modernizarii si dezvoltarii infrastructurii nationale, aici fiind incluse si proiectele pentru modernizarea aeroporturilor.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)