Aderari lipsite de mare fast

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 05:44
941 citiri

Cand se va sabatori sfarsitul anului, cine se va mai gandi atunci la Bulgaria si Romania? Totusi, la 1 ianuarie, o data cu preluarea de catre Germania a presedintiei UE, cele doua state riverane Marii Negre adera la UE. In Bulgaria si Romania, acest lucru constituie un mare eveniment. In randul celorlalte state UE atmosfera de sarbatoare este in schimb retinuta. In timp ce, in urma cu doi ani si jumatate, aderarea celor zece state nou aderate a fost onorat in vechile state membre cu numeroase manifestari festive, cei doi ultimi veniti, Bulgaria si Romania, adera in prima zi a anului aproape neobservat.

Faptul ca momentul aderarii bulgare si romane este receptat de catre cele 25 de state europene mai degraba fara surle si trompete, este de buna seama si consecinta unei anumite oboseli de extindere in randul cetatenilor din UE. Astfel, in Comisia Europeana nu se stie cu certitudine daca Olli Rehn, comisarul pentru extindere, va participa sau nu la festivitatile de la Sofia si Bucuresti dedicate aderarii. Se pare ca acolo Germania, care va prelua presedintia UE, va fi reprezentata de ministrul federal de externe german, Frank-Walter Steimeier (PSD). Un act festiv central de anvergura, similar celui ce a avut loc in urma cu doi ani si jumatate la Dublin, sub presedintia UE a Irlandei nu este prevazut.

Michael StAAbgen, reprezentantul din Bundestag al grupului unionist, manifesta intelegere fata de dorinta redusa pentru sarbatorire: "Suntem fericiti cu totii ca am reusit", a spus StAAbgen cotidianului citat cu privire la aderarea iminenta a celor doua tari, "dar atat. Este o. k."

Bloombiz

(Sursa: DER TAGESSPIEGEL (Germania), Rador)