FINANTARI INSTITUTIONALE / PHARE / IMM - MICROINTREPRINDERI
GRANTURI PHARE - Finantare Nerambursabila a Afacerilor Noi, a Microintreprinderilor si a Intreprinderilor Mici si Mijlocii recent infiintate

Joi, 17 Mai 2001, ora 00:00
1533 citiri

Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) si Delegatia Comisiei Europene in Romania au lansat prima componenta din cadrul programului Phare 2000 pentru coeziune economica si sociala, destinata finantarii investitiilor pentru dezvo Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) si Delegatia Comisiei Europene in Romania au lansat prima componenta din cadrul programului Phare 2000 pentru coeziune economica si sociala, destinata finantarii investitiilor pentru dezvoltarea micro-intreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) recent infiintate sau aflate la inceput de activitate.

Uniunea Europeana aloca anual Romaniei circa 250-270 milioane euro prin programul Phare, Romania fiind a doua tara beneficiara, dupa Polonia, din punct de vedere al marimii fondurilor. Romania are o capacitate buna de absorbtie a fondurilor asigurate prin programe ale Uniunii Europene, rata de contractare depasind 90% din sumele alocate fiecarui program aflat in curs de derulare, a declarat recent Simon Mordue, coordonatorul Directiei de Asistenta a Preaderarii de la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.
Programul "Phare 2000 - Coeziune economica si sociala" are alocat un buget total de 113 milioane euro, din care 88 milioane euro din partea Comisiei Europene si 25 milioane euro finantare din partea Guvernului Romaniei, principala componenta a acestui program fiind reprezentata de componenta investitii.
Bugetul total pentru dezvoltarea investitiilor se ridica la 100 milioane euro, din care
24,65 milioane euro alocate pentru dezvoltarea RESURSELOR UMANE,
24,65 milioane euro pentru sprijinirea IMM,
46,7 milioane euro pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII regionale si locale,
1,50 milioane euro pentru campania de promovare, evaluare, selectie si CONTROL A PROGRAMULUI si
2,50 milioane euro pentru supervizarea si monitorizarea proiectelor de INFRASTRUCTURA.

Bugetul aferent componentei "Schema de granturi pentru afaceri noi, micro intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii recent infiintate" se ridica la 12,95 milioane euro, din care 6,3 milioane euro fonduri alocate de Uniunea Europeana si 6,65 milioane euro de la bugetul de stat.
Schema are ca principale obiective stimularea investitiilor pentru IMM (maximum 249 de angajati) nou infiintate sau dezvoltarii celor recent infiintate, precum si dezvoltarea sectoarelor industriale in care regiunile detin avantaje competitive.
Programul va fi aplicat de MDP impreuna cu cele 8 Agentii Regionale de Dezvoltare, in colaborare cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

SUMA MINIMA NERAMBURSABILA acordata pentru un proiect va fi de 10.000 euro, iar
SUMA MAXIMA de 50.000 euro, reprezentand
60% din costurile eligibile totale ale proiectului - diferenta de
40% urmand sa fie finantata din sursele proprii ale solicitantului, iar maximum 50% din contributia proprie poate fi aport in natura.
Aceasta poate fi reprezentata de activele proprii ale firmei (cladiri, echipamente).
Derularea proiectelor de investitii nu trebuie sa dureze mai mult de 18 luni.

TERMENUL-LIMITA pentru primirea cererilor de finantare nerambursabila este 20 iulie 2001, durata de realizare a unui proiect fiind de maxim 18 luni.


Prioritatile programului, asa cum sunt identificate in Planul National de Dezvoltare sunt:
# sprijinirea IMM pentru introducerea TEHNOLOGIEI moderne;
# infiintarea si dezvoltarea de IMM, INVESTITII DIRECTE IN PRODUCTIE si alte activitati;
# investitii in dezvoltarea de SERVICII;
# reabilitarea CONSTRUCTIILOR INDUSTRIALE direct legate de desfasurarea proiectului;
# investitii pentru sprijinirea activitatilor de MARKETING SI EXPORT, precum si
# activitati de CERCETARE-DEZVOLTARE, INOVARE SI TRANSFERUL DE TEHNOLOGII NOI.
Proiectele pot fi realizate in orice domeniu sau sector de activitate cu exceptia celor din domeniul
# agriculturii primare, energie, extractie,
# comert, activitati imobiliare, constructii si renovarea constructiilor in scopul inchirierii sau vinzarii lor,
# servicii financiare si de asigurari,
# cazinouri si jocuri de noroc, productie de armament, tutun si bauturi alcoolice al caror continut de alcool depaseste 15%.
Nu se va acorda finantare nici pentru sponsorizari, participarea la work-shopuri, seminarii, conferinte, congrese, burse individuale de studii sau cursuri de instruire, activitati deja finantate sau in curs de finantare de la bugetul de stat sau din alte surse.
In acest sens, solicitantii trebuie sa declare in scris ca au luat cunostinta de faptul ca dubla finantare a proiectului nu este permisa.

CONDITII PENTRU SOLICITANTI
Intreprinderea pentru care se solicita finantare trebuie sa fie infiintata dupa 1 ianuarie 1999, dar nu mai tirziu de 20 mai 2001.
In cazul microintreprinderilor (maximum 9 angajati) nu conteaza data inregistrarii.
Numarul de angajati se declara de solicitant pe baza statului de plata pe luna martie 2001, inregistrat si stampilat la Oficiul Fortelor de Munca.
Firma trebuie sa fie inregistrata in conformitate cu Legea 31/1991, sa aiba sediul si / sau locul de punere in aplicare a proiectului de investitie in Romania si sa-si desfasoare activitatea din proiect in regiunea unde a fost depusa cererea de finantare nerambursabila.
Cel putin 20% din capitalul total trebuie sa se afle in proprietatea unor actionari privati romani. Actionarii firmei trebuie sa fie din tari membre UE si/sau tari beneficiare Phare (Italia, Spania, Franta, Austria, Germania, Belgia, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Danemarca Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia).
IMM-urile solicitante trebuie sa demonstreze ca AU REALIZAT PROFIT SI CA NU AU INREGISTRAT PIERDERI.
Bilantul contabil trebuie sa arate ca NU EXISTA DATORII CATRE BUGETUL DE STAT SAU ALTE OBLIGATII de plata.


In cazul in care solicitantul vrea sa propuna ca propria sa cofinantare sa includa si CONTRIBUTIE IN NATURA, activele in cauza trebuie sa fie in intregime platite la data semnarii contractului de finantare nerambursabila, neinchiriate si/sau neipotecate.

Firma care depune cererea de finantare trebuie sa fie DIRECT RESPONSABILA DE ELABORAREA SI CONDUCEREA PROIECTULUI si sa nu actioneze ca un intermediar.

Cererile de finantare trebuie trimise in plic sigilat, prin posta recomandata, mesagerie expresa sau inmanate personal la adresele Agentiilor de Dezvoltare Regionala din zona in care se desfasoara proiectul de investitii - situate in orasele Bucuresti, Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Craiova, Calarasi, Braila, Piatra Neamt. Cererile trimise prin alte mijloace (fax, e-mail) sau trimise la alte adrese decit cele stabilite vor fi respinse.
Cererile de finantare (formularul de cerere si anexele) trebuie depuse in original plus 5 copii.
Termenul-limita pentru primirea cererilor de finantare nerambursabila este 20 iulie 2001, ora 16.00. Orice cerere primita dupa termenul-limita va fi respinsa automat, chiar daca stampila postei indica o data anterioara datei-limita.
Pachetele informative se pot obtine de la Agentiile de Dezvoltare Regionala - sau de pe Internet: www.mdp.ro - "Componenta B1 granturi" sau la www.infoeuropa.ro - "Programe de finantare".

Fiecare activitate propusa prin proiect trebuie sa aiba un OBIECTIV CLAR DEFINIT SI MASURABIL.
In descrierea activitatii va trebui sa DETALIATI ETAPELE si sa FURNIZATI INFORMATII DESPRE PIATA:
# furnizati informatii detaliate despre CLIENTI, SISTEMUL DE DISTRIBUTIE ACTUAL SI PREVIZIONAT, CONCURENTA (nume, informatii cunoscute despre acestia), POZITIONAREA PRODUSELOR FIRMEI DVS. comparativ cu competitorii;
# descrieti PIATA pt. PRODUSELE/SERVICIILE REZULTATE din IMPLEMENTAREA PROIECTULUI, AVANTAJELE PRINCIPALE ale produselor (pret, calitate, caracteristici, concurentii potentiali, promovarea vanzarilor, vanzarile estimate in urmatorii patru ani pentru bunurile/serviciile realizate prin proiect).

Costurile acceptate spre finantare includ:
# COSTUL PERSONALULUI ANGAJAT PENTRU PROIECT, CORESPUNZATOR SALARIILOR ACTUALE PLUS TAXELE cu asigurarile sociale si alte costuri aferente salariilor;
# TRANSPORTUL, CAZAREA SI DIURNA;
Salariile, diurna vor fi acceptate la nivelul practicat in mod normal de catre beneficiar si nu mai mare decat cel general existent pe piata in cauza.
# ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE (NOI SAU FOLOSITE) SI SERVICII (transport, chirie etc.), corespunzator preturilor pietei;
# materiale CONSUMABILE si bunuri;
# SUBCONTRACTARE;
# COSTURI CE DERIVA DIN CERINTELE "CONTRACTULUI" (diseminarea informatiilor, evaluarea specifica a proiectului, audit, traducere, copiere, asigurare, instruirea celor implicati in proiect etc.), INCLUSIV COSTURILE SERVICIILOR FINANCIARE; unele taxe;
# CAPITALUL CIRCULANT - MAXIMUM 20% DIN INVESTITIA TOTALA;
# CHELTUIELI DE CEL MULT 7% DIN VALOAREA TOTALA A COSTURILOR ELIGIBILE DIRECTE.
Nu sunt acceptate proiecte pentru care este deja angajata sau in curs de angajare o finantare.
Achizitiile de ECHIPAMENTE VOR FI EFECTUATE NUMAI DIN TARILE UNIUNII EUROPENE sau STATELE CANDIDATE.