Anul apocaliptic 2007 - cel mai cald din toate timpurile

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 10:06
1206 citiri

Pana acum a fost doar o "gluma" in materie de caldura, adevaratul an incandescent va fi 2007. Daca climatologii au avertizat in repetate randuri ca anul ce urma sa vina era cel mai cald al secolului, de data aceasta 2007 va bate toate recordurile: anul care abia a inceput va fi amintit drept cel mai "infocat" din istorie, noteaza ziarul italian Il Messaggero, intr-un articol semnat de Paolo Gangemi.

Aceasta previziune apocaliptica vine din Marea Britanie, unde Phil Jones, directorul Unitatii de cercetare de la University of East Anglia din Norwich, aflata la 200 km de Londra, si-a lansat profetia amenintatoare in paginile cotidianului britanic The Independent. "Temperatura globala creste in ritm de o zecime de grad pe deceniu iar urmatoarele 12 luni vor fi cele mai calde traite vreodata", sustine omul de stiinta britanic. Nu este intimplator, comenteaza si Stefano Pisani de la ziarul Il Mattino, ca tocmai dintr-un colt foarte verde din Marea Britanie vine ultima alarma privind supraincalzirea globala, avand in vedere ca luna decembrie a fost pentru Marea Britanie cea mai calda luna de iarna din 1659 incoace.

Din pacate, tot in opinia lui Jones, efectele climatice ale lui 2007 nu se vor limita la o crestere a temperaturilor, ci vor provoca si fenomene catastrofice de toate tipurile: daca in California sunt de asteptat inundatii, in Indonezia, dimpotriva, este prevazuta seceta. Vina pentru toate acestea, spune Jones, se imparte in mod egal intre doua fenomene adesea implicate atunci cand este vorba de probleme climatice: efectul de sera si El Nino. Asocierea dintre aceste doua fenomene este cea care prefigureaza temperaturile ridicate si evolutia imprevizibila a climei.

El Nino este un fenomen atmosferic oceanic botezat cu acest nume de pescarii peruani /in spaniola inseamna prunc, cu referire la nasterea lui Iisus/ deoarece incepe in aceasta perioada de Craciun. Are loc la intervale regulate si consta intr-o schimbare temporara si insolita a climei in diferite parti ale lumii, cu o crestere de jumatate de grad a temperaturii de la suprafata apei in Oceanul Pacific central. Consecintele sale pot fi dezastruoase: aluviuni in Peru, cicloane in America Centrala si seceta in Africa, Australia si Indonezia, numai pentru a mentiona cateva. Aparitia lui El Nino in 1997-1998 a provocat in intreaga lume peste 2.000 de victime si pagube de 30 miliarde de euro.

Efectul de sera este, in schimb, o conditie normala pe Terra si in sine ar avea efecte benefice. Din pacate, in ultima vreme, probabil din cauza emisiilor de anhidrida carbonica datorate activitatilor umane, s-a amplificat, alterand clima si constituind, la randul sau, in opinia multor oameni de stiinta, una din cauzele lui El Nino. 1998 a fost anul cel mai cald de pana acum, dar toamna care tocmai a trecut a dat de inteles ca recordul sau va avea viata scurta: temperaturile din anumite zone ale Europei de Nord si din regiunile alpine s-au mentinut in medie cu trei grade peste medie, iar in diferite tari nu se mai semnalase o toamna atat de blanda din secolul al XVIII-lea: in Olanda din 1706, in Danemarca din 1768.

Pe scurt, 2006, chiar daca in general se plaseaza numai pe locul al saselea in aceasta clasificare speciala, a pus deja bazele pentru ca 2007 sa il poata depasi. 2007 va fi un an-cheie pentru evaluarea raspunsului pe care Planeta este in masura sa il dea supraincalzirii globale cauzate in principal de efectul de sera si agravata de El Nino, la randul sau declansat de cresterea temperaturilor medii ale marilor. Aceasta simultaneitate de factori climatici va face anul si mai cald decat in 1998. Ceea ce este cel mai rau e ca nu e vorba de un apogeu izolat: incalzirea globala este un fenomen de acum certificat si potrivit World Meteorological Organization / WMO/, organismul oficial al Natiunilor Unite in materie de clima, deja intre 1960 si 1990 cresterea globbala a temperaturii a fost de aproape jumatate de grad. Multe zone din Europa si SUA s-au confruntat cu valuri de caldura cu temperaturi record in iulie si august.

In numeroase regiuni din SUA temperaturile au depasit 40 de grade, in timp ce media temperaturilor europene in iulie a depasit cu 2,7 grade norma climatologica. In opinia cercetatorului Jim Hansen, climatolog la NASA, incalzirea globala care nu este infruntata oportun reducand emisiile de anhidrida carbonmica - ce au atins in 2005 cele mai inalte niveluri inregistrate vreodata - va duce la cresterea nivelului marilor si disparitia multor specii de animale care nu reusesc sa se adapteze la schimbarile delicatelor echilibre ale habitatului lor climatic.

Intr-un raport recent al WWF /World Wildlife Fund/ se poate citi ca daca incalzirea globala va depasi cu 2 grade nivelurile preindustriale /in prezent ne aflam la +0,8 grade/ rata disparitiei acestor specii ar putea fi de 38 la suta in Europa si chiar 72 la suta in Australia de Nord-Est. Pentru a incerca o rasturnare a acestei evolutii sau macar o stopare a ei, au fost semnate diferite acorduri internationale, printre care celebrul Protocol de al Kyoto pentru reducerea emisiilor de anhidrida carbonica. Rezultatele, evident, nu sunt cele sperate, aceasta si din cauza opozitiei unor tari, printre care si SUA. Se spera insa ca nu va fi nevoie de catastrofele anuntate de Jones pentru a sensibiliza guvernele asupra riscurilor la care este expusa omenirea.

Ziarele Il Mattino si Il Messaggero au recurs la opiniile unor experti privind previziunile pentru 2007, respectiv climatologul Antonio Navarra - directorul nou creatului Centru Euromediteranean pentru schimbarile climatice, care isi va incepe curand activitatea la Lecce /sudul Italiei/, si totodata unul dintre cei mai mari experti italieni in fenomenul El Nino - si Luca Mercalli - pre- sedintele Societatii Meteorologice Italiene. Navarra a explicat ca in acest moment se formeaza fenomenul El Nino intre coastele australiene si cele ale Americii de Sud, varful sau fiind la jumatatea iernii, dupa care slabeste. Fiecare El Nino este diferit de altul. Ani ca acestia inseamna o slabire a musonilor din India si evident efecte in lant. Va urma un alt an de seceta pentru Australia, unde situatia este deja foarte grava. Unii agricultori australieni s-au sinucis pentru ca urmau sa-si cedeze ferma de familie bancilor. Va fi seceta si in nord-estul Braziliei, dar acolo exista un bun program de prevenire, cu posibilitatea de a accede la seminte deosebit de adaptate la perioadele de seceta.

In ceea ce priveste Europa, aici consecintele sunt mai putin previzibile, dar ele vor fi studiate in cadrul Centrului Euromediteranean. Acest lucru va permite intregii Mediterane sa aiba un sistem de previziuni adecvat, la nivelul celor mai avansate tari, cu posibilitatea de a se evita cele mai grave prejudicii, dar mai ales se va putea intelege mai bine spre ce se indreapta clima si cum sa se limiteze consecintele defavorabile. In schimb, Luca Mercali are o viziune mai precauta. In opinia sa, lucrul cel mai intelept pentru moment este focalizarea asupra bilantului anului trecut, avand in vedere ca 2007 nu poate oferi inca multe elemente de previziune semnificative. El Nino este un fenomen care permite sa se faca previziuni pentru o perioada de sase luni, dar care influenteaza Tropicele si fara niciun efect climatic asupra zonelor atlantice si europene. Pe baza tendintei se asteapta ca 2007 sa fie tot un an cald, dar este prea devreme sa se spuna daca va fi un an "special" din punct de vedere al temperaturilor, este de parere specialistul italian.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)