Baxi Romania: Centralele termice se scumpesc

Miercuri, 14 Martie 2007, ora 15:41
941 citiri

Baxi Romania, unul dintre liderii industriei termotehnice autohtone, sustine ca pretul centralelor termice va creste cu aproximativ 10% anul acesta. Majorarea, operata deja de catre distribuitorii din piata, este determinata de cresterea cotatiilor mondiale la otel si cupru, potrivit unui comunicat din partea companiei.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana este de asteptat ca si tarifele serviciilor adiacente, de montare si service, sa creasca, independent de majorarea preturilor la centrale, pentru a se alinia celor din spatiul comunitar. Compania apreciaza ca aceste doua situatii nu vor conduce la scaderea volumelor de vanzari si ca piata va creste in 2007.

"Desi in ultimii doi ani centralele termice s-au ieftinit cu 20% datorita presiunilor concurentiale interne, aceasta tendinta nu mai poate fi mentinuta. Presiunea vine acum dinspre pietele mondiale, unde cererea si pretul otelului si al cuprului, materii prime esentiale in constructia centralelor, au crescut", a declarat Sever Scarlat, directorul general Baxi Romania.

"Practic, marii producatori de centrale vand echipamentele mai scump, distribuitorii si comerciantii fiind nevoiti sa creasca la randul lor preturile pe pietele pe care opereaza. Pana acum, datorita competitiei, distribuitorii au acceptat sa scada preturile si sa isi reduca marjele de profit. Nu mai exista insa loc de ieftiniri fara riscul de a iesi de pe piata".

Baxi Romania estimeaza ca si costurile pieselor de schimb si a serviciilor de service, instalare si punere in functiune a centralelor termice vor creste anul aceasta tot cu un procent de 10%. Potrivit reprezentatilor companiei, tarifele practicate la aceste servicii pe piata autohtona reprezinta aproximativ 20% din valoarea celor din Uniunea Europeana.

Scumpirea centralelor termice se rasfrange asupra tuturor tipurilor de echipamente termice. Cresterea preturilor si a serviciilor adiacente nu va conduce la scaderea vanzarilor.. In acord cu ritmul de dezvoltare sustinuta a constructiilor rezidentiale, de birouri si industriale, precum si ca urmare a cresterii costurilor, distribuitorii si comerciantii de centrale termice se vor concentra pe lansarea de noi tehnologii (centrale in condensare, panouri solare, pompe de caldura) care sa vina in intampinarea evolutiei nevoilor de confort si cererii inregistrate de piata. Aceasta tendinta va conduce la o evolutie valorica constanta a industriei locale.

Baxi Romania apreciaza ca piata de centrale va creste in 2007 cu aproximativ 10%. Potrivit aprecierilor companiei, in 2006 au fost comercializate in Romania aproximativ 150.000 centrale termice, urmand ca anul acesta volumul pietei sa ajunga la circa 165.000 unitati.

Bloombiz