Bechtel despre autostrada Transilvania: Vom finaliza lucrarile pe care le-am inceput

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 18:27
1921 citiri
Bechtel despre autostrada Transilvania: Vom finaliza lucrarile pe care le-am inceput

Compania americana Bechtel International considera regretabil faptul ca, alaturi de "diferiti oficiali romani", a continuat sa faca obiectul unei critici publice "eronate si injuste" in legatura cu contractul de construire a Autostrazii Transilvania, informeaza NewsIn.

"In decursul anilor, am lucrat impreuna cu Guvernul de la momentul respectiv, indiferent de apartenenta politica a acestuia. Bechtel si-a desfasurat in permanenta activitatea in conformitate cu cele mai riguroase standarde etice. Orice sugestii care ar indica o situatie contrara sunt nefondate in totalitate si submineaza interesele profesionale ale tuturor celor care lucreaza la imbunatatirea infrastructurii din Romania prin Autostrada Transilvania", precizeaza Bechtel intr-un comunicat.

Oficialii companiei americane sustin ca Bechtel va finaliza lucrarile pe care le-a inceput in doua sectiuni ale autostrazii, iar sectiunea ramasa de 302 de kilometri va fi exclusa din obiectul contractului fara niciun cost imputat Guvernului Romaniei.

"Acordul actualizat permite Ministerului Transporturilor sa caute surse alternative de finantare in vederea respectarii cerintelor de finantare pentru restul proiectului, in timp ce Bechtel se va concentra pe livrarea si finalizarea celor doua sectiuni pe care le-am inceput", se arata in comunicat.

Executivul a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, forma renegociata a contractului statului roman cu firma Bechtel.

"Am luat de pe umerii romanilor ceea a pus guvernul Nastase, acel stigmat de cetatean de rangul 3 in Uniunea Europeana. Chiar si acum avem probleme ca urmare a contractului de construire a autostrazii Transilvania, din pricina modului prin care a fost adjudecat si a clauzelor care-l guvernau", declara recent ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, referindu-se la contractul pentru autostrada Transilvania.

Boagiu a reiterat faptul ca noua forma a contractului cu Bechtel aduce statului roman o economie de sase miliarde de euro, iar la avantajele pe care le-a mentionat anterior, ministrul Transporturilor a adaugat faptul ca au  fost schimbate termenele de plata a facturilor de la 25 de zile la 65 de zile, iar garantia lucrarilor a fost extinsa de la 24 la 30 de luni.

Ministrul Transporturilor a anuntat, in august, ca renegocierea contractului pentru autostrada Transilvania va reduce costurile finale estimate de la 9,9 miliarde de euro la 3,8 miliarde, compania Bechtel renuntand la executarea a sase din cele opt tronsoane de autostrada.

La inceputul lunii octombrie, Boagiu declara ca statul este de acord cu desecretizarea contractului incheiat cu Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, insa este nevoie si de acordul companiei americane.

"Contractul este secret pentru ca avem o clauza de confidentialitate in baza careia ambele parti trebuie sa fie de acord cu desecretizarea. Noi suntem, nu avem inca acordul companiei Bechtel', a declarat Anca Boagiu, la Pro TV.

Aceasta a precizat ca in baza unei clauze din contract, compania Bechtel primea un milion de euro pe luna indiferent de volumul de munca prestat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bechtel, #autostrada transilvania, #infrastructura , #Infrastructura