BERD finanteaza proiectele de management al deseurilor

Joi, 20 Iulie 2006, ora 14:10
1004 citiri

Judetul Arges va beneficia de un imprumut de 6,2 milioane de euro acordat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru implementarea unui program de management la nivelul principalelor institutii municipale. Acesta este al doilea imprumut BERD de acest tip, dupa cel incheiat saptamana trecuta cu judetul Bacau. Imprumutului i se vor adauga 18,3 milioane de euro finantati de Uniunea Europeana prin ISPA, program ce sustine proiectele de infrastructura in tarile aflat in curs de dezvoltare.

Programul finantat de BERD are ca scop imbunatatirea sistemelor de colectare a deseurilor si inchiderea rampelor de gunoi care nu corespund cerintelor UE. Vor fi alocate fonduri in special pentru masini si containere de colectare a gunoaielor, pentru containere speciale pentru colectarea sortata a deseurilor ce va inlesni procesul de reciclare. Reprezentantii bancii si ai consiliului judetean vor conlucra pentru a mari numarul parteneriatelor public-privat in acest domeniu.

Directorul Departamentului privind Infrastructura de Mediu din cadrul BERD, Thomas Maier, a declarat ca Romania se confrunta cu adevarate provocari in ceea ce priveste modernizarea managementului deseurilor solide, mai ales o data cu apropierea termenului de aderare. Acesta este cel de-al doilea imprumut de acest tip, si Maier a declarat ca urmeaza a fi incheiate contracte si cu alte judete din Romania.

Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a subliniat importanta imprumutului in sustinerea programului ce urmareste managementul colectarii de deseuri in intreg judetul. In plus, se are in vedere reabilitarea statiilor de epurare, a retelelor de canalizare si a sistemelor de alimentare cu apa.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori in Romania, alocand mai bine de 3,1 miliarde de euro pentru diverse proiecte.

Bloombiz