Bine ati venit in viitor! Cand vom calatori mai repede decat sunetul

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 00:00
3800 citiri
Bine ati venit in viitor! Cand vom calatori mai repede decat sunetul
Foto: Hyperloop Transportation Technologies/site

Traficul devinde tot mai congestionat de la un an la altul in tot mai multe din orasele lumii, iar uneori nici avionul nu e o solutie mai buna decat masina daca vorbim de distante relativ mici si luam in considerare timpul pierdut cu procedurile de imbarcare.

Intr-o lume care traieste in viteza, dar in care deplasarea devine tot mai consumatoare de timp, inevitabil a inceput cursa pentru inovatie in domeniul transportului.

Desi proiecte pentru transportul supersonic au fost demarate de ani buni, in aceasta saptamana Hyperloop Transportation Technologies a facut un anunt extraordinar.

Hyperloop Transportation Technologies este una dintre cele doua companii din Los Angeles care au intrat in cursa pentru transportul supersonic.

Compania a anuntat ca a depus cerere pentru a i se permite sa construiasca o pista de 8 kilometri in Kings County, California, pe care sa testeze un prototip al unei capsule de transport. Prospectarea terenului va incepe in aproximativ doua saptamani, iar constructia va demara undeva spre jumatatea anului 2016, informeaza The Verge.

"Dupa peste doi ani si jumatate de cercetare si dezvoltari, echipa noastra a atins un mare obiectiv. Acesta va fi primul transportor de pasageri Hyperloop din lume", a declarat Dirk Ahlborn, directorul executiv al Hyperloop Transportation Technologies.

Foto: Hyperloop Transportation Technologies

Acesta a anuntat cu bucurie ca oricine va calatori pe autostrada 5 din California va putea observa testele pe care ei le vor face.

La inceputul anului trecut, miliardarul Elon Musk, directorul executiv al Tesla si SpaceX, a anuntat un concurs pentru proiectarea unei capsule Hyperloop, la care pot participa studenti si echipe independente de ingineri.

Iar saptamana viitoare SpaceX va da startul acestei competitii de doua zile pentru designul capsulei la Universitatea A&M din Texas, unde sute de elevi de liceu si studenti si-au inscris proiectele in speranta ca vor castiga premiul de 50.000 de dolari si sansa de a lucra cu inginerii SpaceX si Hyperloop Technologies, rivalul Hyperloop Transportation Technologies in aceasta cursa pentru inovare.

Hyperloop Transportation Technologies nu sponsorizeaza competitia, insa sprijina anumite echipe care participa.

Atat cele doua companii Hyperloop cat si SpaceX se intrec care va realiza primul prototip functional.

Foto: Hyperloop Transportation Technologies

Potrivit designului prezentat in 2013 de miliardarul Elon Musk, acesta va fi un tren care va putea transporta atat pasageri, cat si marfa, cu un design futurist, care va revolutiona transportul asa cum il cunoastem in prezent.

Trenul se va deplasa in interiorul unui tub sustinut de piloni. La nivel inca teoretic, cu ajutorul acestuia, distanta dintre Los Angeles si San Francisco ar putea fi parcursa in doar 30 de minute.

Hyperloop poate atinge viteza de 1.200 de kilometri pe ora, ceea ce inseamna ca va fi aproape la fel de rapid ca viteza sunetului - 1.235 km/h in aer, la nivelul marii, insa, in teorie, va putea fi depasita si aceasta bariera.

Hyperloop Transportation sustine ca proiectul sau este fundamental diferit de cel dezvoltat de Hyperloop Technologies si SpaceX pentru ca se bazeaza pe voluntariat si crowdsourcing.

Compania spune ca la proiectul sau lucreaza ingineri de la NASA, Boeing, Tesla si SpaceX, precum si peste 480 de voluntari.

Pe de alta parte, Hyperloop Technologies a anuntat luna trecuta ca a achizitionat peste 20 de hectare de teren in nordul Las Vegasului pentru a construi propria pista pentru teste.

#tren supersonic Elon Musk, #transport supersonic Hyperloop , #Infrastructura