Chinezii ar putea construi doua autostrazi in Republica Moldova

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:44
3160 citiri
Chinezii ar putea construi doua autostrazi in Republica Moldova
Foto: CC0 Creative Commons

Doua companii chineze poarta ultimele negocieri pentru constructia a doua autostrazi in Republica Moldova, a declarat, marti, Vitalie Iurcu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, intr-un interviu publicat in cotidianul chinez South China Morning Post.

Potrivit lui Vitalie Iurcu, firma privata China Hyway Group si compania de stat China Railway Group poarta discutii pentru a construi doua autostrazi cu o lungime totala de 300 de kilometri. Prima autostrada ar urma sa incercuiasca Chisinaul, iar cea de-a doua sa faca legatura intre judetele din nordul Republicii Moldova si Ucraina.

Cele doua proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finantate in doua moduri: fie in totalitate de China, fie in proportie de 85% - 15% de China si, respectiv, Republica Moldova.

"Aceste proiecte vor imbunatati in mod semnificativ traficul si vor contribui la cresterea economica. Negocierile cu privire la finantare vor fi incheiate in acest an, iar lucrarile de constructie sunt asteptate sa se finalizeze in decursul a trei ani", a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post.

China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in infrastructura.

Cele doua proiecte de autostrazi sunt primele pe care companiile chineze de constructii intentioneaza sa le deruleze in Republica Moldova. Tara vecina nu face parte din formatul de cooperare "16+1" dintre China si 11 state membre ale Uniunii Europene si cinci tari din Balcani.

#autostrada Republica Moldova, #constructie autostrazi Moldova , #Infrastructura