Contract de 66,8 mil. euro pentru proiectul laserului de la Magurele

Joi, 20 Martie 2014, ora 08:46
1619 citiri
Contract de 66,8 mil. euro pentru proiectul laserului de la Magurele

Institutul National de Cercetare "Horia Hulubei" va semna miercuri, la Roma, cu consortiul condus de "Istituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia un contract de 66,8 milioane euro pentru constructia infrastructurii de cercetare aferenta dezvoltarii laserului de la Magurele.

Contractul de inginerie, achizitie si constructie (EPC) pentru proiectarea, fabricarea, livrarea, instalarea, testarea, punerea in functiune si mentenanta pe perioada punerii in functiune a Sistemului Fascicul Gama de mare intensitate (GBS) de la Magurele este finantat integral din fonduri europene.

Firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a oferit servicii de asistenta juridica institutului italian, in calitate de lider al consortiului european EuroGammaS, care colaboreaza cu Universitatea "La Sapienza" din Roma si institutele stiintifice CNRS Franta si STFC Marea Britanie.

Centrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Bucuresti-Magurele va fi unul din pilonii programului international de cercetare ELI, alaturi de alte doua centre care urmeaza sa fie dezvoltate in Ungaria si Cehia.

Valoarea totala a investitiei depaseste 850 milioane euro

Valoarea totala a investitiei depaseste 850 milioane euro, proiectul fiind co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Romania se afla in cea mai avansata etapa, comparativ cu celelalte doua tari gazda - Ungaria si Cehia, pentru a construi prima infrastructura laser capabila sa cerceteze materia la nivel nuclear.

Valoarea investitiei pentru dezvoltarea centrului de la Magurele se ridica la 300 milioane de euro si provine din fondurile Programului Sectorial Operational "Cresterea Competitivitatii Economice".

ELI-NP va fi un centru european si international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultra inalta, interactiunii laser-materie si surselor secundare de radiatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitie magurele, #proiect magurele, #laser Magurele , #Infrastructura