Dragnea: Cautam solutii de finantare europeana pentru prelungirea pistei aeroportului Cluj

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 11:56
1207 citiri
Dragnea: Cautam solutii de finantare europeana pentru prelungirea pistei aeroportului Cluj

Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca autoritatile centrale cauta solutii de finantare europeana pentru prelungirea pistei Aeroportului International "Avram Iancu" Cluj pana la 3.500 de metri, dupa ce prima etapa - de prelungire pana la 2.100 de metri - a fost finalizata.

Urmatoarele etape vor include regularizarea raului Somes si crearea unui punc intermodal tip Cargo

"Aeroportul este un obiectiv important pentru Cluj, pentru Translvania, pista noua de 2.100 de metri este rezolvata, iar sambata va ateriza prima cursa pe o pista care indeplineste toate conditiile necesare. Este o etapa care a fost finalizata, urmeaza prelungirea pistei pana la 3.500 de metri, continuarea regularizarii Somesului si mai este realizarea unui punct intermodal de tip Cargo.

Primul lucru care trebuie rezolvat este regularizarea Somesului, poate voi veni cu Rovana Plumb sa decidem daca se poate finanta acest proiect foarte mare, este vorba de regularizarea Somesului si prin municipiul Cluj-Napoca, ar insemna o realizare deosebita. Daca gasim posibilitatea de resurse disponibile in actualul Program Operational de Mediu va fi o veste foarte buna, pentru ca putem incepe lucrarile destul de repede, si discutam de zeci de milioane de euro", a spus Dragnea.

Inaugurarea pistei de 2.100 de metri a Aeroportului International din Cluj-Napoca este programata pentru sambata, actiune ce va avea loc in prezenta premierului Victor Ponta si a presedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Consiliul Judetean Cluj anunta, in septembrie 2011, inceperea lucrarilor de construire a noii piste a Aeroportului International din Cluj-Napoca, in doua etape. Astfel, in prima faza a fost realizata o pista cu o lungime de 2.100 de metri, iar in a doua etapa aceasta va fi prelungita pana la 3.500 de metri, pentru acest lucru fiind necesara devierea raului Somesul Mic. Valoarea totala a proiectului se ridica la 78 de milioane de euro.

Guvernul ar putea sa acopere partial costurile lucrarilor

Potrivit acestuia, pentru prelungirea pistei este nevoie de regularizarea Somesului, care reprezinta cea mai mare problema, in timp ce finantarea prelungirii pistei "nu va fi o mare problema".

"Legat de regularizarea Somesului, voi avea o discutie si cu primarul Emil Boc, sa stim daca si Primaria Cluj-Napoca se implica cu alte lucrari care nu sunt cuprinse in programul de regularizare a raului", a afirmat Dragnea.

Totodata, vicepremierul a adaugat ca Guvernul ar putea aloca Consiliului Judetean Cluj o suma importanta pentru acoperirea costurilor unor lucrari efectuate la prima etapa a pistei aeroportului, cea de 2.100 de metri.

"Am discutat cu premierul Ponta, ca Guvernul sa sprijine Consiliul Judetean Cluj cu o suma importanta pentru a ajuta CJ sa achite partea de contributie pe care a avut-o. Premierul va anunta, sambata, despre decizia care va fi luata. Este vorba despre un necesar pe care il are CJ Cluj de 50 de milioane de lei. A fost un efort insemnat pentru CJ, un efort foarte mare, investitia nu produce efecte benefice doar pentru Cluj, ci e importanta pentru Transilvania si pentru tara", a afirmat Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pista aeroport Cluj, #aeroporturi Romania, #Dragnea aeroport Cluj, #Dragnea fonduri europene infrastructura , #Infrastructura