Dupa aderare, produsele lactate de import, mai ieftine decat cele autohtone

Joi, 12 Octombrie 2006, ora 16:33
1001 citiri

Laptele si produsele lactate provenite din import dupa 1 ianuarie 2007 vor fi mai ieftine decat cele autohtone, in medie, cu 10-15 la suta, datorita eliminarii taxelor vamale, a declarat, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APIL), Valeriu Steriu.'Produsele romanesti sunt deocamdata mai ieftine decat cele din import datorita taxelor vamale aplicate, de 35-40 la suta, dar care vor fi eliminate dupa integrarea Romaniei in UE', a precizat Steriu. Ridicarea taxelor reprezinta un avantaj pentru consumatori, dar este mai putin benefica pentru producatorii romani, considera presedintele APIL.

'Pentru un an sau doi dupa integrare nu vor fi schimbari majore deoarece consumatorii sunt obisnuiti deja cu anumite produse, dar, pe termen mediu, producatorii romani vor avea de suferit daca nu vor face investitii si nu isi vor utiliza eficient subventiile primite de la UE. Piata din vest va fi prezenta cu produse de foarte buna calitate si mult mai ieftine', a explicat Valeriu Steriu.

In ceea ce priveste calitatea laptelui, presedintele APIL a precizat ca numai 15% din totalul productiei autohtone este lapte conform, adica indeplineste normele de calitate prevazute in UE. 'Obtinerea unei perioade de tranzitie de 3 ani pentru atingerea parametrilor de calitate ofera Romaniei posibilitatea de a procesa cantitatea de lapte negociata cu UE, procesatorii preluand din 2007 atat lapte conform cat si cel care nu indeplineste in totalitate aceste norme', a mai spus presedintele APIL.

'Fabricile de lapte au posibilitatea de a procesa si laptele care nu indeplineste normele de calitate deoarece au facut, cu ajutorul programului Sapard, investitii de peste 100 milioane de euro in ultimii ani, problema fiind insa la micii fermieri care trebuie sa isi cumpere tancuri de racire si aparate de muls pentru a putea livra la procesare numai lapte conform. Cu toate acestea, dupa aderare, fabricile vor cauta lapte de calitate, iar fermierii vor trebui sa faca eforturi pentru a livra materie prima de calitate', a mentionat Valeriu Steriu.

Cota nationala de lapte atribuita Romaniei, incepand cu 1 aprilie 2007, este de 3,057 milioane tone, din care 1,093 milioane tone livrari pentru procesare si 1,964 milioane tone vanzari directe. Pentru a putea vinde pe piata sau livra productia de lapte catre procesatori, dupa integrarea in Uniunea Europeana, crescatorii de vaci trebuie sa depuna, pana la 31 octombrie 2006, cererile pentru obtinerea cotei de lapte.

'Din pacate doar 15-20 la suta din fermieri au facut deja acest lucru, adica marii fermieri', a mai spus Steriu.

Potrivit datelor furnizate de MAPDR, pana la data de 5 octombrie au fost depuse peste 51 la suta din formularele de inscriere in cota de lapte, adica pentru o cantitate de 1,575 milioane tone, din care 525.000 tone pentru livrari la procesare si 1,050 milioane tone pentru vanzari directe. Depunerea cererilor a demarat la 1 august, iar repartizarea cotelor se va face in perioada 1 noiembrie 2006 - 31 ianuarie 2007.

Fermierii care incep acum o investitie in acest sector vor putea sa faca o rezervare de cota din rezerva nationala, care reprezinta doi la suta din cota de lapte negociata cu Uniunea Europeana. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania plateste o penalizare catre UE, pentru fiecare 100 kilograme de lapte depasit, ceea ce inseamna ca fiecare producator care a livrat o cantitate mai mare de lapte decat cota alocata va fi obligat sa plateasca o penalizare. Taxa de penalizare pentru anul de cota 1 aprilie 2007 - 31 martie 2008 este de 27,83 euro la 100 kilograme de lapte.

In Romania, exista in momentul de fata 1,07 milioane gospodarii si 1,735 milioane de vaci. Numarul fermelor cu peste 100 de capete de vaci, la finele lui 2005, era de numai 163.

Din totalul fabricilor de procesare existente in Romania (343), un procent de 63 la suta se incadreaza in categoriile A si B (248), ceea ce inseamna ca in momentul aderarii indeplinesc toate conditiile cerute de UE. Unitatile din categoria C - care au perioade de tranzitie sunt in numar de 75.

Romania produce anual in jur de 5,5 milioane tone lapte, piata produselor procesate fiind in jur de 800 milioane euro. In 2005, Romania a importat peste 20.915 tone de lapte, smantana, unt, branzeturi si casuri, in valoare de 20 milioane euro, in timp ce exporturile au fost de numai 8.818 tone, in valoare de 16,4 milioane euro.

Bloombiz

so

Rompres