Electrica va incerca din nou, saptamana viitoare, sa cumpere energie electrica de pe piata OPCOM

Joi, 15 Februarie 2007, ora 16:35
742 citiri

Electrica a programat, pentru perioada 22-23 februarie, noua cereri pentru cumpararea de energie electrica de pe piata OPCOM, la preturi usor mai mari fata de licitatiile de la inceputul saptamanii, esuate din cauza lipsei de oferte.

Distribuitorul si furnizorul de electricitate a lansat, pentru 22 februarie, cinci cereri de cumparare a 1,98 TWh de electricitate pe piata contratelor bilaterale, la preturi cuprinse intre 163 lei/MWh si 168,5 lei/MWh.

Preturile propuse de Electrica sunt sub nivelul celor la care se incheie tranzactii pe platforma contractelor bilaterale, de 176 lei/MWh - 180 lei/MWh.

Pe aceasta platforma, tranzactiile au loc prin licitatie publica, iar accesul este permis producatorilor, furnizorilor si consumatorilor eligibili, categorie care include firmele cu consum ridicat si care pot negocia direct cu furnizorul.

Totodata, pentru 23 februarie, Electrica intentioneaza sa achizitioneze 1,48 TWh de energie electrica, marja de crestere a preturilor fiind similara cu cea din data de 22 februarie, potrivit datelor OPCOM.

La inceputul saptamanii, Electrica nu a reusit sa achizitioneze energie electrica, intrucat nu a primit nicio oferta. Preturile propuse de Electrica variau intre 160 lei/MWh si 166 lei/MWh.

Electrica nu are asigurata cantitatea de energie necesara consumatorilor eligibili, dupa data de 31 martie 2007, cand expira contractele incheiate cu mai multi producatori, in baza unui ordin al ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, emis la sfarsitul anului trecut, a declarat, recent, seful serviciului de piata concurentiala al companiei, Ioan Fecioru.

Vosganian a afirmat, marti, ca nu va prelungi din nou contractele prin care Electrica achizitioneaza energie de la producatorii de stat.

Ordinul emis la finele anului trecut de ministrul Economiei stabileste ca producatorii de energie sa prelungeasca acordurile si sa incheie noi contracte cu Electrica pentru perioada prevazuta in Programul de iarna, fiind o masura temporara, avand ca scop sa asigure stabilitatea pe piata de energie in perioada anotimpului rece.

Masura a fost determinata de esecul Electrica de a incheia noi contracte pe piata de electricitate, pe fondul neintelegerilor referitoare la preturi, astfel ca distribuitorul risca sa nu isi poata onora obligatiile.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)