Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Financial Times: Cele mai dure conditii de aderare pentru Romania si Bulgaria

Financial Times: Cele mai dure conditii de aderare pentru Romania si Bulgaria
Premierul Bulgariei, Serghei Stanisev, se intalneste astazi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu Olli Rehn, comisarul pentru extindere. Este de asteptat, scrie presa britanica, un avertisment dur al UE la adresa Bulgariei."Financial Times" titreaza pe prima pagina: "UE adopta o linie dura. Bulgaria si Romania vor primi unda verde in privinta aderarii la 1 ianuarie in cele mai stricte conditii aplicate pana acum", scrie "Financial Times", subliniind ca Bulgaria face obiectul unei monitorizari dintre cele mai severe si ca se va confrunta cu sanctiuni juridice si financiare daca nu va lua masuri serioase impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.
Marti, doi dintre mai marii Europei, Olli Rehn, comisarul pentru extindere, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-au avertizat pe Serghei Stanisev, premierul bulgar, ca tara sa se va afla sub o supraveghere fara precedent in lunile urmatoare. Rehn si Barroso, mai scrie FT, au respins ideea ca aderarea Bulgariei sau a Romaniei sa fie amanata pana in 2008 - cea mai aspra sanctiune aflata la dispozitia Uniunii Europene -, pe motivul ca aceasta i-ar descuraja pe reformatori.

"Credem ca cel mai bun mijloc de a ne atinge obiectivul este sa lucram impreuna cu ei sub amenintarea acestor masuri", a declarat un inalt oficial al Comisiei pentru FT, argumentand ca aceasta "este o modalitate mai buna de a obtine rezultate decat prin amanarea aderarii pana in 2008".

Potrivit FT, premierul bulgar Stanisev va fi avertizat la Strasbourg ca tarii sale i-ar putea fi aplicate "clauze de salvgardare" - sanctiuni ce pot fi activate dupa aderare, daca responsabilii Comisiei nu vor constata progresele cerute.

Aceasta inseamna ca Bruxelles-ul poate suspenda ajutoare regionale de miliarde de euro pentru Bulgaria sau Romania daca in aceste tari se constata fraude persistente. Daca Bulgaria esueaza in combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei, ea ar putea fi exclusa de la cooperarea in materie de justitie la nivelul Uniunii, iar deciziile tribunelelor sale sa nu fie recunoscute de UE.

Ar fi vorba despre "cele mai aspre masuri de salvgardare de pana acum", a indicat un oficial european, precizand ca ele "pot fi activate oricand". Pe de alta parte, la Bruxelles se discuta deja despre crearea a doua posturi de comisari europeni, pentru noile state admise. "Este prea devreme sa se poata spune ce va face Barroso. Trebuie mai intai consultat Parlamentul European", a precizat, pentru Reuters, un oficial. Postul de comisar pentru imigratie ar putea fi infiintat dupa o regrupare a Comisiei Europene ca urmare a aderarii Bulgariei si Romaniei la UE, probabil in ianuarie 2007, au precizat sursele citate.


Admiterea celor doua state la forul comunitar il va determina pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa adauge alti doi comisari la cei 25 deja existenti - unul pentru fiecare stat, noteaza sursa citata.


"Una dintre ideile luate in considerare este numirea unui comisar pentru imigratie sau a unui comisar pentru imigratie si integrare", a afirmat o sursa europeana, sub rezerva anonimatului. "Este prea devreme sa se poata spune ce va face Barroso. Trebuie mai intai consultat Parlamentul European", a adaugat alt oficial. O alta sursa europeana a estimat ca, in opinia sa, un bulgar sau un roman nu ar avea suficienta experienta in materie de UE pentru a i se incredinta un astfel de portofoliu care va fi preluat, probabil, de un comisar din unul dintre statele mari ale UE.

Pe de alta parte, "Daily Telegraph" scrie ca politia bulgara va utiliza detectorul de minciuni pentru a dezradacina coruptia, explicand ca politistii din Bulgaria ar urma sa fie testati psihologic in privinta dorintei de a lua mita printr-un chestionar si, in caz ca dau prea putine raspunsuri corecte, prin detectoare de minciuni.


Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 672 ori