Imprumut de la Banca Mondiala pentru prevenirea si controlul gripei aviare

Sambata, 09 Septembrie 2006, ora 17:08
891 citiri

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat un imprumut destinat Romaniei, in valoare de 29,6 milioane euro (37,7 milioane dolari), pentru proiectul privind controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana.Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 37,5 milioane euro. Proiectul propus a fost elaborat in cadrul Programului global privind controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana (GPAI), aprobat de Consiliul Directorilor Executivi pe data de 12 ianuarie 2006. In cadrul GPAI tarile pot obtine imprumuturi pentru finantarea programelor nationale.

"Data fiind inzestrarea Romaniei cu habitate de pasari acvatice (Delta Dunarii) si cresterea predominanta a pasarilor de curte in conditii de biosecuritate redusa, sunt posibile viitoare reizbucniri ale gripei aviare in tara", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.

Mediul natural si cel al sistemului fermier creeaza o posibilitate reala pentru ca virusul sa devina endemic, fapt ce ar putea creste si mai mult riscul unor noi epidemii. Raspandirea virusului H5N1 in randul pasarilor de curte din Romania ar afecta in mod semnificativ agricultura si economia acesteia in general, ridicand riscul infectiei umane si prezentand pericolul de raspandire a infectiei la pasari din alte tari din regiune, mentioneaza sursa citata.

Proiectul va sprijini programul national destinat cresterii capacitatii tarii de a preveni si controla raspandirea gripei la animale si la oameni. Obiectivul proiectului este acela de a reduce gradul de periculozitate pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania a gripei aviare puternic patogene (HPAI) si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul va sprijini activitati in cele trei domenii privind prevenirea, pregatirea si planificarea pentru situatii neprevazute prin intermediul celor trei componente, si anume sanatatea animala, sanatatea umana constientizarea publicului, comunicare si asistenta pentru implementare.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterniara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca noua directii judetene din subordinea institutiei au realizat exercitii de simulare a aparitiei unor focare de gripa aviara si pregatesc teste similare, pentru a putea face fata unei eventuale reaparitii a viruslui.

Mediafax