Ioan Rus: Romania are nevoie sa construiasca imediat 700 - 800 de kilometri de autostrada

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 10:50
1412 citiri

Romania are nevoie sa construiasca imediat 700 - 800 de kilometri de autostrada si mai multe mii de kilometri de drumuri expres, regionale, dar si variante ocolitoare pentru resedintele de judet, sustine ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

"Investitiile in infrastructura sunt o necesitate imediata. Romania are nevoie sa construiasca imediat 700-800 de kilometri de autostrada, 2.000 si ceva de kilometri de drum expres, 3.000 de kilometri de drum regional, dar si variante ocolitoare la resedintele de judet", a declarat marti Ioan Rus, in cadrul Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est, organizat de publicatia The Economist, eveniment la care Agerpres este partener oficial media.

Pentru aceste investitii va fi nevoie, in perioada 2014 - 2030, de circa 30 de miliarde de euro. "Este nevoie de parteneriate public-private viabile. Din pacate, noi nu avem niciun exemplu de parteneriat public-privat masiv de succes. Nu avem nicio concesiune ca poveste de succes la care sa ne raportam ca punct de pornire pentru alte concesiuni in viitor", a precizat ministrul Transporturilor.

In opinia sa, in Romania exista discrepante mari in ceea ce priveste dezvoltarea economica intre regiuni, iar noi trebuie sa urmarim atat interesul european, care presupune coridoare pan-europene pe teritoriul tarii, dar si interesul national, dincolo de aceste coridoare pan-europene. "Nu doar pe culoarul pan-european este viata ci si la Vaslui si Radauti este viata", a explicat ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, anul acesta este primul in care absorbtia fondurilor europene va depasi 50%, iar anul viitor Romania va atrage toti banii acordati in exercitiul financiar 2007 - 2013.

Ministrul Ioan Rus a vorbit si despre problemele cu care se confrunta companiile care activeaza in domeniul infrastructurii. "Prin tipul de management pe care si l-au asigurat pana acum nu au reusit sa se ridice la nivelul de competitivitate necesar intr-o economie globalizata", a precizat Rus.

Potrivit sursei citate, solutia la aceasta problema este continuarea implementarii managementului privat in companiile din domeniu, dar si reluarea privatizarilor. "E nevoie de privatizare pentru ca in adunarile generale ale actionarilor sa existe si actionari care isi doresc dividende. Daca se duce exclusiv la bugetul de stat, dividendul e depersonalizat. Este nevoie de actionari care isi doresc profit", a adaugat ministrul Transporturilor.

#kilometri autostrada Romania, #Romania constructie autostrada , #Infrastructura