Italia nu isi va mai arunca gunoiul in Romania

Joi, 31 Mai 2007, ora 23:59
940 citiri
Italia nu isi va mai arunca gunoiul in Romania

Italia a renuntat la intentia de a depozita deseurile pe teritoriul Romaniei, dupa argumentele prezentate, joi, de catre ministrul mediului, Attila Korodi, ambasadorului Italiei, Daniele Mancini, potrivit carora Romania nu dispune de infrastructura necesara gestionarii deseurilor interne.

"In baza capitolului 22 din Tratatul de Aderare, Romania are voie sa faca 65 de depozite finale, cu o perioada de tranzitie pana in 2017 pentru crearea unui sistem integrat de gestionare deseurilor la nivel national si a demarat in acest an inchiderea a peste 200 de depozite neconforme.

Aceste motive reflecta presiunea obiectiva cu care se confrunta Romania in rezolvarea problemelor interne pe care le are in privinta gestionarii deseurilor generate de populatia tarii. Din motive obiective, am spus autoritatilor italiene ca nu putem ajuta Italia desi este o tara cu care avem relatii foarte bune", a declarat, joi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

<b>Solicitarea italiana</b>

Partea italiana a prezentat o scrisoare a ministrului italian al Mediului care cuprindea rugamintea Italiei de a primi ajutorul Romaniei in gestionarea situatiei deseurilor din sudul Italiei.

De asemenea, scrisoarea facea referire la ajutorul tehnic pe care Italia il va oferi in viitor Romaniei in aceeasi problema a gestionarii deseurilor. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a reiterat pozitia Romaniei in aceasta problema spunand ca in cadrul unei intalniri private cu ministrul italian al mediului ii va explica personal cauzele obiective care au stat la baza refuzului Romaniei.

La randul sau, ambasadorul Italiei a precizat ca pozitia Romaniei a fost asumata de ambele parti.

"Italia a cerut ajutorul tarii prietene Romania. Ministrul ne-a explicat cu mare claritate care sunt motivele pentru care cererea nu poate fi primita si am inteles ca in Romania nu exista conditiile nici legislative, nici tehnice pentru rezolvarea acestei situatii", a spus Mancini.

<b>Probleme reale pentru Italia</b>

Intrebat de ce optiunea Italiei a fost Romania, ambasadorul Mancini a spus ca "in 2001-2005 cand Italia s-a confruntat cu o situtie similara a apelat la Germania cu care a ajuns acord, pentru ca posibilitatile lor de gestionare a deseurilor erau conform normelor europene".

Potrivit presei italiene, cel putin 15.000 de tone de gunoaie sufoca de mai bine de doua saptamani provincia Napoli, dintre care aproape 3.000 de tone numai in orasul cu acelasi nume.

Saptamana trecuta, primarul din Napoli, Rosa Iervolino Russo, declarase ca situatia va incepe sa se amelioreze incepand de vineri, 25 mai, dand asigurari ca a gasit noi locuri de stocare a deseurilor, dar nu a vrut sa dea nume, pentru a nu declansa protestele persoanelor care locuiesc in apropiere.

In virtutea unui decret adoptat la 10 mai de guvernul Prodi, care prevede deschiderea de noi locuri de depozitare, au fost deschise sau rechizitionate mai multe centre de stocare si tratare a deseurilor, a informat agentia italiana ANSA.

Presa italiana a relatat, marti, ca Romania nu ar fi dispusa sa stocheze deseurile provenind din Napoli, dupa ce ministrul roman al mediului a declarat ca Bucurestiul se va opune oricarei incercari de depozitare a deseurilor pe teritoriul tarii, indiferent din partea carui stat european ar veni solicitarea.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)