Licitatiile pentru instalarea retelelor electronice in cele 251 de localitati vor avea loc in luna martie a acestui an

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 16:26
867 citiri

Licitatiile pentru instalarea Retelelor Electronice ale Comunitatii Locale (RECL) in cele 251 de localitati rurale si mic urbane din Romania vor avea loc in luna martie a acestui an, a declarat, vineri, pentru ROMPRES, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy.

"Aceste localitati au fost incluse in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, derulat cu sprijinul Bancii Mondiale in 2006, in noua localitati pilot", a spus Nagy. Acesta a precizat ca pana la finele acestui an vor fi implementate toate retelele in cele 206 comune si 45 mici orase dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie, urmand ca functionarea acestora sa fie finantata inca trei ani, pana in anul 2010.
RECL vor conecta la Internet de mare viteza primaria, biblioteca locala, scolile si un Punct de Acces Public la Informatie (PAPI).

Valoarea totala a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere se ridica la 69,4 milioane de dolari, din care 60 de milioane dolari reprezinta un imprumut al BM pe 15 ani, iar diferenta este contributia de la bugetul Romaniei.
Potrivit Sefului Biroului Bancii Mondiale (BM) in Romania, Benoit Blarel, acest proiect este primul de acest fel aprobat si finantat de Banca Mondiala si poate fi un model si pentru alte tari.

"Interesul comunitatilor locale de a intra in acest proiect ne-a determinat sa crestem numarul de localitati prevazut initial in proiect, de la 200 la 251 de localitati", a spus Benoit Blarel. Practic, peste 500 de localitati au aplicat pentru intrarea in acest proiect dintr-un numar de 1.400 care s-au aratat interesate.

Economia Bazata pe Cunoastere are nu numai componenta de acces la tehnologiile moderne pentru populatia din zonele defavorizate ale Romaniei ci si cresterea nivelului de educatie in domeniul digital in randul profesorilor si elevilor, acces la serviciile publice electronice oferite de administratie, contribuind, totodata, la dezvoltarea IMM-urilor si stimularea acestora de a implementa solutii electronice de afaceri.

Potrivit MCTI, proiectul va contribui la informatizarea a 472 de scoli generale, unde invata peste 125.000 de elevi dar si la oferirea unor servicii pentru 1,74 milioane persoane, ceea ce reprezinta 17,7 la suta din locuitorii mediului rural si mic urban din Romania.

Oficialii MCTI si cei ai BM implicati in acest proiect s-au intalnit vineri cu primariile celor 260 de localitati beneficiare ale proiectului Economia Bazata pe Cunoastere.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)