Lucrarile la primul tronson al autostrazii Bucuresti-Brasov incep in cel mult 10 zile

Luni, 12 Februarie 2007, ora 09:07
836 citiri

Lucrarile la primul tronson din autostrada Bucuresti - Brasov, intre kilometrul 19,5 pana la Ploiesti, ar putea incepe in mai putin de zece zile, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat ca firma castigatoare a licitatiei a organizat deja santierul si a amplasat in zona materialele si utilajele, asteptand doar ordinul de incepere a lucrarilor, care nu a fost dat pentru ca in bugetul de stat, asa cum a fost modificat si aprobat in Parlament, nu exista prevazute sume pentru realizarea acestei autostrazi.

Berceanu a spus ca a discutat cu premierul si cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, iar sumele necesare vor fi alocate din Fondul de dezvoltare si probabil miercuri, in sedinta de Guvern, va fi aprobata finantarea din acest fond de dezvoltare. In cazul in care vor aparea probleme de natura birocratica, aceasta aprobare se va face miercurea viitoare, a mai spus Berceanu.

"Probabil ca in mai putin de zece zile se da drumul la lucrari, de la 19,5 kilometri de Bucuresti pana la Ploiesti. Cam intr-o saptamana vom avea deschiderea ofertelor la tronsonul 0 - 19,5, deci de la Bucuresti pana la 19,5 kilometri de Bucuresti, iar de la deschiderea ofertelor in aproximativ doua saptamani vom avea si constructorii, care imediat dupa aceea vor incepe lucrarile si la acea portiune. Lucrarile sunt prevazute la aceste doua portiuni pentru trei ani. Fiind o zona de campie, o sa mai discutam pe parcursul unor etape care sunt prevazute in contracte daca putem sa mai scurtam putin aceste termene, in orice caz nu sa fie depasite" a declarat Radu Berceanu.

Potrivit acestuia, unele dintre portiunile autostrazii Bucuresti - Brasov sunt "foarte dificile si foarte scumpe". Ministrul Transporturilor a exemplificat cu tronsonul Comarnic - Predeal, pentru constructia caruia sunt estimate costuri de 1,3 - 1,4 miliarde euro. "Pentru a putea finaliza rapid aceste lucrari este prevazuta o licitatie internationala pentru concesiunea tronsonului Ploiesti pana la Brasov", a spus Berceanu, care a precizat ca lucarile la aceasta autostrada sunt prevazute sa fie finalizate in 2012 - 2013, dar ca, in functie de constructor, ar putea fi terminate si in anul 2011.

Radu Berceanu a mai spus ca in programul pentru perioada 2007 - 2013 al Ministerul Transporturilor a fost inclusa si construirea unei autostrazi Ploiesti - Focsani.

De asemenea, potrivit declaratiilor ministrului Transporturilor, centura de vest a Ploiestiului va fi largita si urmeaza sa inceapa lucrarile pentru ca acest tronson de drum sa aiba patru benzi de circulatie. Lucrarea este una dificila, pentru ca sunt trei viaducte care trebuie largite si trebuie mutate tevi de termoficare. In perioada imediat urmatoare va avea loc licitatia si desemnarea constructorului pentru aceasta zona, a mentionat Radu Berceanu.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)