OPEC va mentine nivelul actual al productiei de petrol, daca pretul continua sa creasca

Luni, 19 Februarie 2007, ora 10:49
670 citiri

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va lua in discutie o noua scadere a productiei, in cazul in care cotatia titeiului isi continua tendinta de crestere, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, citat de Reuters.

Mai multi oficiali OPEC au declarat, recent, ca nu va fi nevoie de o noua reducere a livrarilor, dupa diminuarea productiei cu 1,7 milioane de barili pe zi.

Ultima scadere a fost operata in luna februarie, iar ministrii statelor implicate in cartel au programata o intrunire pentru 15 martie, la Viena.

"In cazul in care trendul pretului se mentine, este posibil sa nu fie luata in discutie o alta reducere, im afara celei efectuate in februarie", a afirmat Vaziri-Hamaneh, prezenta la o conferinta organizata la Teheran.

Oficialul iranian a precizat ca situatia se va modifica, in cazul in care tendinta de majorare a pretului se incheie.

Cotatia petrolului a atins, la 18 ianuarie, valoarea de 49,9 dolari pe baril, minimul ultimelor 18 luni, in conditiile scaderii cerereii pentru pacura in SUA, pe fondul temperaturilor relativ ridicate. Preturile au revenit spre 60 de dolari, in luna februarie, influentate de racirea vremii in Statele Unite, cea mai mare piata pentru pacura, la nivel mondial, si de reducerea productiei OPEC.

Ali al-Naimi, ministrul Petrolului in Arabia Saudita, principalul producator membru OPEC, a declarat, de asemenea, ca dezecilibrul de pe piata petroliera s-a redus.

Iranul, al doilea mare produtor din cadrul cartelului, este implicat intr-o disputa cu statele occidentale, referitoare la planurile nucleare ale regimului de la Teheran. Organizatia Natiunilor Unite a amenintat Iranul cu noi sanctiuni, in cazul in care nu sisteaza programul nuclear pana la 21 februarie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)