Parc industrial de 6 milioane de euro - pe butuci - la Targu Mures

Luni, 27 Martie 2006, ora 17:19
1364 citiri

Judetul Mures isi reconfirma pozitia de cea mai neatractiva zona prin lipsa investitiilor cu adevarat importante. Parcul Industrial Mures - o afacere de aproape 6 milioane de euro - este intersant pentru investiori doar teoretic, nicidecum practic, din lipsa unui program coerent de promovare, dar si din cauza intereselor politice care fac ca aceasta investitie sa bata pasul pe loc, de 3 ani.

Consiliul Judetean Mures este principalul actionar al Societatii Parcul Industrial si aportul lui la suma totala investita este de 600 000 de euro. Alte 5 milioane de euro au venit prin programul PHARE, si au fost folositi pentru realizarea infrastructurii.

La acestea se adauga aportul Consiliilor locale ale comunelor Sanpaul si Ungheni, care sunt actionare cu o suprafata de teren fiecare, pe care va fi construit Parcul Industrial. Este vorba de o suprafata totala de 49 de hectare teren, din care pe 29 de hectare se va construi.

Desi investitia a fost lansata acum 3 ani, presedintele CJ Mures, Lokodi Edita, nu considera ca lipsa investitorilor este motiv de ingrijorare.

Lokodi Edita: "Acest timp nu era suficient pentru a putea vorbi in mod real despre firmele care investesc aici".

De la demararea proiectului insa eforturile de atragere a investitorilor au inceput abia in august anul trecut, cand s-au finalizat lucrarile de infrastructura, absolut necesare pentru ca terenul parcelat sa poata fi atragator pentru investitori. Dar nici asa investitorii nu se inghesuie, desi s-a intocmit si studiul de fezabilitate.

Nagy Istvan, director general: "Acest studiu s-a facut, s-a facut proiect care a castigat finantarea de la PHARE, in care erau trecuti si posibilii investitori".

Potrivit studiului de fezeabiltate intocmit, in proiect figurau mai multi investitori, doar ca unii dintre acestia fie s-au saturat sa astepte si si-au amplasat investitiile in alte judete, fie asteapta o oferta pentru teren mai buna, cert este ca nu se grabesc sa poarte discutii cu administratia Parcului.

Daca pretul de licitatie a fost de 2,34 de euro pe metrul patrat, acum acesta a ajuns sub un euro, in cazul in care investitorul concesioneaza terenul si plateste anticipat pentru 49 de ani. Dar terenurile nu pot fi vandute deocamdata.

Lokodi Edita: "Nu le vindem acum parcelele, numai dupa 5 ani".

Unii consilieri judeteni nu sunt foarte multumiti de mersul afacerii, care se anunta a fi cea mai profitabila din zona.

Teodor Giurgea, consilier judetean: "La Parcul Industrial se cheltuiesc bani pentru personalul de deservire, fara sa avem nici un contract pe platforma de productie".

In cladirea administrativa a Parcului lucreaza in acest moment10 persoane, care nu prea au ce face in birourile si pe holurile goale.

Nagy Istvan, directorul general: " Societatea are cheltuieli lunare de 400 de milioane de lei vechi".

Exista un departament de marketing, dar pana acum majoritatea discutiilor cu investitorii le-au avut directorul si juristul, acestia folosindu-se de relatiile personale pentru a reusi macar sa poarte discutii prealabile cu cativa mari investitori - potentiali clienti. Amandoi insa spun ca si climatul politic este nefavorabil proiectului.

Cornel Briscaru, jurist: "Cred ca este foarte important de subliniat ceva. Cei care inteleg opozitia la Parcul Industrial ca pe o forma de publicitate trebuie sa-si ia gandul de la aceasta forma. Este o responsailitate enorm de mare pe care si-o asuma, daca acest proiect nu poate fi dus pana la capat".

Potrivit responsabililor proiectului, ar fi nevoie doar de un singur investitor mare, pentru a putea atrage pe cei care acum sunt mai sceptici in privinta afacerii. Pana la limpezirea apelor insa, un amplasament in valoare de 6 milioane de euro care ar fi trebuit sa atraga in judet marii investitori, este pustiu si neproductiv.

Parcul Industrial Mures este amplasat avantajos, in imediata apropiere a Aeroportului Targu Mures, care poate constitui o cale suplimentara de acces. Doar ca, din cauza amplasamentului, cladirile construite aici vor trebui sa respecte cateva norme speciale. Potrivit unei legi a Autoritatii Aeronautice, cladirile aflate in imediata apropiere a unui aeroport nu trebuie sa depaseasca 9 metri inaltime.

AMOS News - Agentie independenta de presa