Patrate rosii in locul bulinelor, pentru marcarea cladirilor cu risc seismic ridicat

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 09:27
1003 citiri

Cladirile cu risc seismic ridicat din Capitala vor fi inscriptionate cu patrate rosii, si nu cu buline, a declarat marti, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

"Sunt doua aspecte diferite. Deocamata vrem sa sesizam care sunt cele 120 de cladiri cele mai expuse riscului seismic. Vom pune insa patrate rosii, nu buline, inscriptionate cu expresia cladire incadrata in clasa de risc seismic I", a spus Laszlo Borbely.

La ora actuala sunt circa 127 de cladiri de acest tip care necesita aceste lucrari cu circa 35 de apartamente fiecare, pretul de consolidare fiind de 100 de euro pe metru patrat.

Calculat la o medie de 100 de metri patrati, cu un cost de reabilitare de 35 de euro pe metru patrat, suma necesara se ridica la 65,6 milioane euro.

In Bucuresti, in cazul unui cutremur de circa sapte grade, cele mai amenintate cladiri ar fi cele situate in special in perimetrul cuprins intre Piata Unirii si Piata Romana si intre Bulevardul Mihai Bravu si Palatul Parlamentului. La nivelul intregii tari nu exista inca o statistica corespunzatoare cu toate cladirile de locuit care sunt in aceasta situatie. Potrivit legii, in termen de noua luni, primarii municipiilor si oraselor, respectiv primarul municipiului Bucuresti, trebuie sa identifice si sa inventarieze cladirile de locuit multietajate care au spatii publice la parter.

A fost introdusa obligativitatea expertizarii cladirilor inalte care au la parter spatii publice (sali de spectacol, de expozitii, spatii comerciale, asistenta medicala, administratie publica), in termen de doi ani. Pentru persoanele fizice, expertiza este finantata de la bugetul de stat, iar pentru spatiile publice, expertiza este platita de proprietari. Statul sustine si proiectarea, in timp ce lucrarile propriu zise sunt sustinute de locatari, care pot lua credit fara dobanda pentru o perioada de 25 de ani.

Pentru cladirile care se incadreaza in clasa I de risc seismic, autoritatile locale emit notificari. In termen de doi ani de la data notificarii trebuie realizata proiectarea lucrarilor de consolidarea. Executia acestor lucrari va incepe in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda. Amenzile se vor incadra intre 1.000 si 2.000 lei noi pentru nerespectarea obligativitatii de a expertiza cladirile care au spatii publice la parter, de la 1.000 la 2.000 lei noi pentru nerespectarea obligatiei de a incepe proiectarea lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic, respectiv de la 1.500 la 3.000 lei noi pentru neinceperea lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)