Peste o jumatate de milion de cetateni moldoveni doresc sa obtina cetatenie romana

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 03:48
1297 citiri

Aproximativ 530.000 de cetateni ai Republicii Moldova au completat cereri pentru obtinerea cetateniei romane, a declarat astazi ziaristilor presedintele Romaniei, Traian Basescu, la incheierea convorbirilor de la Chisinau cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Traian Basescu a recunoscut ca "autoritatile romane se confrunta cu mari dificultati in prelucrarea unui numar atat de mare de cereri". Presedintele Romaniei a promis ca procedura de acordare a cetateniei romane va fi simplificata, dupa adoptarea unei noi legi in acest sens in Romania. Pana atunci, Traian Basescu a promis simplificarea procedurii de acordare a cetateniei romane pentru studentii moldoveni care studiaza in Romania.

La randul sau, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a subliniat ca "odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, intre cele doua tari nu ar trebui sa apara o cortina de fier". Vladimir Voronin si-a exprimat speranta ca intre Romania si Republica Moldova va fi semnat, in viitorul apropiat, tratatul politic de baza, la elaborarea caruia se lucreaza deja de 15 ani, precum si un acord de delimitare a granitei, pe care, potrivit afirmatiilor liderului moldovean, tarile o au din vremea URSS.

<b>"Romania este un prieten, adevarat, devotat, care este alaturi si la rau"</b>

"Republica Moldova are in Romania un mare partener european, iar cei care nu vor sa vada acest lucru nu au nici cea mai mica pretuire fata de interesele cetateanului moldovean", a declarat sambata, in cadrul unei emisiuni de la postul de radio "Vocea Basarabiei", ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

"Republica Moldova are o sansa evidenta de prosperitate si stabilitate politica si sansa aceasta este data de apropierea reala a Uniunii Europene de propriile granite. Faptul ca Romania e membra UE adauga la acest avantaj fantastic pe care Republica Moldova il are, incepand cu ianuarie 2007.

Dincolo de retorisme, de discursuri populiste, de incercari de a mistifica intentiile noastre politice, sa speram ca toata lumea intelege ca Republica Moldova are in Romania nu doar un aliat, ci un mare partener european, pe a carui soliditate si pe al carui cuvant si buna-credinta se poate baza. Si am dovedit aceasta ani in sir. Cred ca numai pentru cei care sunt orbiti de patima politica, Romania nu poate fi altceva decat un inamic. Iar cei care gandesc in felul acesta, in mod evident, nu au nici cea mai mica pretuire fata de interesele cetateanului moldovean. Cred in acest lucru cu toata taria, tot asa cum cred ca Romania si-a facut devotat temele in materie de parteneriat fata de Republica Moldova". a mai declarat ministrul roman.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: ITAR-TASS, JURNAL DE CHISINAU, <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)