Petrom va opri declinul extractiei in acest an si va majora productia cu 40% pana in 2010

Marti, 13 Martie 2007, ora 09:06
857 citiri

Petrom estimeaza ca va opri in acest an declinul productiei de petrol si gaze naturale si urmareste sa majoreze cu 40% cantitatea extrasa, pana in 2010, a declarat, luni, directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe, citata de agentiile de presa internationale.

"In acest an, apreciem ca vom opri declinul productiei", a afirmat Gheorghe, intr-un interviu acordat Reuters la Londra.

Petrom, controlata in proportie de 51% de grupul austriac OMV, s-a confruntat, in ultimii ani, cu o scadere a productiei, dar intentioneaza sa inverseze aceasta tendinta printr-un program de investitii in modernizarea echipamentelor de forare.

Compania nu urmareste sa devina un importator de gaze naturale, conform speculatiilor, si va atinge obiectivul privind un nivel de sapte miliarde de metri cubi anual pentru vanzarile locale de gaze, prin dezvoltarea productiei la zacamintele proprii, a afirmat Gheorghe.

Cu toate acestea, Petrom ar putea lua in calcul realizarea de importuri, in urmatorii ani, pentru a asigura dezvoltarea companiei, a mai spus oficialul firmei.

Compania urmareste sa majoreze productia la echivalentul a 280.000 barili de petrol si gaz, pana in 2010, a declarat Gheorghe, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, citat de editia electronica a publicatiei ungara Budapest Business Journal.

"Este un obiectiv foarte ambitios. Cea mai mare provocare este sa inversam scaderea naturala din Romania, in acest an", a afirmat directorul Petrom.

Productia de petrol si gaze naturale a Petrom a scazut cu 6% in 2006, la 205.000 de barili pe zi, pe fondul epuizarii unor zacaminte romanesti, si s-ar putea plasa la 200.000 de barili pe zi, in acest an.

Grupul si compania-mama OMV din Austria cauta noi surse pentru a acoperi cererea de energie in crestere in Europa de Est si in Balcani, urmarind sa evite pierderea clientilor in favoarea concurentilor din regiune, precum grupul ungar Mol Nyrt.

Petrom investeste in noi puturi si in modernizarea echipamentelor, pentru a extrage cantitati suplimentare din campurile existente, urmarind, de asemenea, extinderea in Kazahstan si Rusia.

Firma are ca obiectiv cresterea productiei internationale la circa 70.000 de barili zilnic de la 4.350 barili pe zi in prezent.

OMV, cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, a achizitionat, in decembrie 2004, 51% din titlurile Petrom, pentru 1,5 miliarde de euro, in vederea extinderii prezentei in regiunea Balcanilor.

Petrom a contribuit cu 677 milioane de euro la profitul OMV inainte de deducerea impozitelor si dobanzilor, in 2006, in crestere cu 16% fata de anul anterior.

Grupul austriac a anuntat, la 7 februarie, ca va investi 900 milioane de euro anual pentru modernizarea Petrom, inclusiv a rafinariilor Petrobrazi si Arpechim, iar compania romaneasca si-a redus numarul de angajati cu 25% anul trecut, la 32.837, pentru a reduce costurile.

Petrom opereaza 593 de benzinarii in Romania si alte 211 in Moldova, Bulgaria si Serbia, dar numarul unitatilor din strainatate ar putea creste, in conditiile in care firma ia in calcul deschiderea de noi unitati in Ucraina si Albania.

Gheorghe estimeaza ca guvernul Romaniei va permite o majorare graduala a preturilor gazelor naturale, in urmatorii doi ani, dupa ce autoritatile au anuntat, in 2006, ca tarifele ar trebui sa atinga nivelul din UE, pana la sfarsitul anului viitor.

"Vom vedea daca aveam noutati pe 31 martie", a mai spus Gheorghe, cu referire la data la care autoritatile de reglementare au programat un anunt privind preturile din trimestrul al doilea.

Pretul gazelor naturale va urca cu 35% in acest an, potrivit estimarilor analistilor Merril Lynch.

Petrom a vandut gaze naturale la pretul de 147 dolari pentru 1.000 de metri cubi, la sfarsitul anului 2006, in vreme ce pretul gazelor de import a fost de 315 dolari, in trimestrul al patrulea, se spune in articol.

OMV estimeaza ca tariful va fi majorat la 200-250 de dolari, pana la sfarsitul anului viitor.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)