Producatorii de carne de porc ar putea relua livrarile catre UE cel mai devreme in februarie 2008

Marti, 30 Ianuarie 2007, ora 15:04
799 citiri

Producatorii romani de carne de porc ar putea relua livrarile catre statele din UE cel mai devreme in luna februarie a anului viitor, la sase luni dupa ce Comisia Europeana va recunoaste primele zone libere de pesta porcina din Romania, potrivit reprezentantilor Autoritatii Veterinare. "O delegatie a CE va veni in Romania in luna august pentru a controla cum s-a desfasurat programul de vaccinare impotriva pestei, iar daca rezultatele sunt pozitive Comisia va recunoaste zonele libere declarate de noi. La sase luni de la recunoastere vor putea fi reluate livrarile din zonele respective", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Nicolae Stefan, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Firmele romanesti nu mai livreaza carne de porc in statele UE din 2003, reluarea schimburilor comerciale fiind conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului.

ANSVSA a inceput din 20 decembrie 2006 vaccinarea porcilor din gospodarii impotriva pestei, iar din luna ianuarie a acestui an si a celor din fermele comerciale.

Crescatorii de porci au cerut insa institutiei oprirea vaccinarii animalelor din complexe, motivand ca operatiunea determina pierderi importante firmelor, prin interdictia de export si scaderea consumului pe piata interna.

"Proprietarii de ferma care nu doresc ca animalele sa fie vaccinate trebuie sa depuna o solicitate scrisa pe proprie raspundere la serviciile veterinare. Asta inseamna ca in caz de izbucnire a unui focar de pesta in exploatatie nu vor primi despagubiri", a spus Nicolae Stefan.

Vaccinarea in gospodarii este gratuita, in timp ce proprietarii fermelor platesc tariful medicilor veterinari, de circa 3,8 lei pentru fiecare animal. 2 cred

ANSVSA a vaccinat pana in prezent circa 300.000 de porci din ferme, reprezentand 20% din numarul total.

Pentru vaccinarea porcilor din gospodarii Autoritatea Veterinara a primi gratuit de la CE un milion de doze de vaccin. Acestea au fost deja utilizate, urmand ca vaccinarea in gospodarii sa fie reluata in luna februarie, dupa ce institutiea achizitioneaza alte 3,8 milioane de doze.

"Am demarat procedura de achizitie a dozelor, in prezent fiind in faza de testare de laborator a acestora", au declarat reprezentantii ANSVSA. Institutia a precizat ca a efectuat primele teste asupra porcilor vaccinati impotriva pestei, acestea relevandca 92% dintre animale au fost imunizate.

In Romania sunt crescuti 5,1 milioane de porci, dintre care 3,8 milioane im gospodarii si aproape 1,4 milioane in exploatatii comerciale.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)