Reteaua de spionaj a lui Stantchev a pus in pericol aderarea Romaniei la UE

Duminica, 26 Noiembrie 2006, ora 10:16
896 citiri

"Faptele" retelei coordonate de Stantchev au incalcat aquis-ul comunitar si au facut ca Romania sa "nu poata garanta unitatea si omogenitatea pietei interne", deoarece au distorsionat concurenta, este cea mai dura concluzie pusa de procurorii DIICOT in sarcina dosarului privatizarilor tradate.Din Rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu rezulta ca reteaua lui Stantchev a distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar au pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in Capitolul 6 din Tratatul de aderare: "Politica in domeniul concurentei".

Bulgarul Stamen Stancev a organizat si coordonat un grup care procura de la inalti functionari si demnitari ai statului (si ei membri ai acestei retele), informatii economice secrete pe care le furniza apoi unor consortii ce faceau astfel concurenta neloiala celorlalte firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul, se spune in Rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu.

De asemenea, activitatea retelei a pus in pericol securitatea statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti.

Reteaua

Stamen Stantchev - Este acuzat de spionaj si organizarea acestei retele de spionaj. Consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra si Credit Anstalt Investement Bank Corporate Finance Beratungs GmbH Austria.

Susak Michal - Acuzat de spionaj. Este vicepresedinte pentru pietele emergente al companiei Credit Suisse First Boston Europe Londra, in prezent fiind director executiv al fondului de investitii PPF Investements.

Vadim Benyatov Don - Acuzat de spionaj. Este responsabil, in cadrul Credit Suisse First Boston Europe Londra, pentru problemele privind pietele de energie emergeneta sau in curs de formare.

Mucea Mihai Dorinel - tradare prin transmitere de secrete. Este fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului

Doncea Mihai Radu - tradare prin transmitere de secrete. Fost consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului

Flore Mirce Calin - acuzat de spionaj. Este reprezentant permanent in Romania Credit Suisse First Boston Europe Londra.

Neagoe Robert Marius - tradare prin transmitere de secrete. Inca este director al Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Mustafa Oral - acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de spionaj, el fiind un "canal de legatura".

Sistemul de lucru al retelei

Din rezolutia intocmita de Ciprian Nastasiu, reiese ca mai multe firme si consortii straine l-ar fi folosit pe Stamen Stanchev pentru obtinerea unor informatii din interior care sa-i favorizeze in procesul de privatizare a unor importante societati de stat - Electrica Muntenia Sud 1, Radiocomunicatii SA, Posta Romana, Romtelecom, Petrom (cele opt procente ce urmeaza sa fie vandute salariatilor companiei).

Mucea si Donciu scoteau din interiorul celor doua ministere la care lucrau informatii secrete despre privatizarea unor "obiective strategice", informatii "nedestinate publicitatii", apoi le transmiteau direct lui Stantchev, lui Mustafa Oral - considerat "canal de legatura" - sau direct unor cetateni straini

In general, de la Stantchev, datele despre starea licitatiilor ajungeau la persoane din strainatate care le foloseau pentru ca firmele pe care le reprezentau sa castige licitatiile pentru consultanta sau privatizare.

Robert Marius Neagoe, sotul presedintei Tribunalului Municipiului Bucuresti Monalisa Neagoe, avea rolul de a promova proiecte ale unor acte eleaborate in asa fel incat sa fie licitatiile sa fie castigate de cel care facuse comanda prin Stantchev.

Benyatov primea informatiile si le furniza la randul lui unor firme, concurente inainte, care deveneau asociati, pentru a putea castiga licitatiile, cu ajutorul ofertelor devenite mai performante cu ajutorul datelor secrete divulgate din interiorul ministerelor.

Roxana Iacob, "interfata a ministrului Codrut Seres cu Stamen Stantchev"

Roxana Iacob este cea care i-ar fi inmanat lui Stanchev materialul intern al MEC in care se aflau variantele prociectului normativ de vanzare a celor opt procente destinate salariatiilor Petrom.

Tranzactia celor opt procente Petrom, pregatita "in interesul lui Liviu Luca si al consortiului strain de consultanta"

De asemenea, se spune in documentul anchetatorilor, toata tranzactia cu cele opt procente "a fost conceputa de cei implicati, atat in interesul consortiului strain de consultanta, cat si pentru interesele private ale unei grupari interne reprezentate de Liviu Luca, presedintele PAS Petrom si al FSLI Petrom, context in care Stamen Stanchev si-a consolidat pozitia de liant dintre gruparea reprezentata de liderul sindical, exponentii CSFB - (credit Suisse First Boston - n. n.) si ministrul Ioan Codrut Seres, la nivelul caruia cetateanul bulgar a intervenit sistematic, incepand cu luna iunie 2005, pentru sustinerea promovarii in Guvernul Romaniei, a unui act normativ care sa avantajeze partile mentionate (demnitarul fiind determinat si influentat sa introduca respectivul proiect in sedintele de Guvern din 29 iunie 2005 si 12 iulie 2005)".

Ministrul Seres a confirmat vineri, pentru agentia NewsIn, ca s-a intalnit cu Stamen Stancev, dar sustine ca de fiecare data a fost vorba de discutii oficiale, purtate la sediul Ministerul Economiei si Comertului. "Nu am nici un fel de alte relatii, in afara celor oficiale, cu domnul Stancev, dar, recunosc, am o forma mai prietenoasa de adresare. Insa, toate intalnirile au avut loc in cadru oficial", a declarat Seres. Ministrul nu a fost chemat niciodata sa dea declaratii despre acest caz.

Bulgarul Stamen Stancev a venit la MEC, spune Codrut Seres, ca reprezentant al mai multor societati implicate in privatizarile din subordinea ministerului.

NewsIn