Se poate: Cum si-a facut Polonia autostrazi, pe bani europeni

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 11:06
3380 citiri
Se poate: Cum si-a facut Polonia autostrazi, pe bani europeni

Polonia isi dezvolta reteaua de autostrazi prin intermediul fondurilor europene si cu aceasta ocazie a inceput sa-si reduca decalajul pe care il avea fata de economiile occidentale din punct de vedere al retelei de transport.

Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune, in perioada 2007-2013, cu alocari de 67,3 miliarde de euro, si se opune oricarei reduceri a viitorului buget al UE, arata Mediafax.

Comparata cu restul Europei, reteaua poloneza de autostrazi este inca slab dezvoltata (circa 1.300 de kilometri de autostrazi si peste 1.000 de kilometri de drumuri expres), iar soferii trebuie sa aiba rabdare pe drumurile sufocate de camioane, tractoare si uneori carute, dar tara recupereaza prin intermediul fondurilor europene.

Fondurile de coeziune au rolul sa ajute tarile membre mai sarace decat media UE sa reduca decalajul economic si contribuie la finantarea proiectelor de mediu sau pentru infrastructura de transport.

Polonia a beneficiat din 2007 de circa 6 miliarde de euro din fondurile europene pentru constructia de autostrazi.

Autostrada care leaga Varsovia de Berlin a fost finalizata la timp pentru deschiderea in luna iunie a campionatului de fotbal Euro 2012, co-organizat de Polonia si Ucraina. Aceasta autostrada urmeaza sa fie prelungita catre est, in directia Moscovei.

Efectul "bulgarelui de zapada" al autostrazilor

La iesirea de pe o noua autostrada intre Berlin si Varsovia s-a pregatit terenul pentru primul parc tematic de distratii din Europa Centrala, la Grodzisk, la est de capitala poloneza, care urmeaza sa fie finalizat in 2015.

"La Grodzisk totul s-a schimbat. Autostrada a atras noi investitii", a spus primarul localitatii, invocand formarea unui efect al bulgarelui de zapada odata cu proiectul parcului de distractii, investitie de 620 milioane de euro.

Oficialul a subliniat ca parcul va fi singurul de acest timp pe o raza de 1.000 de kilometri, astfel ca piata este enorma. Circa 160.000 de copii polonezi calatoresc anual in strainatate pentru a vizita un parc generic, in principal Eurodisney din apropierea Parisului sau Heide Park din Germania.

Adventure World Warsaw, detinatoarea proiectului din Polonia, anticipeaza ca parcul de distractii va atrage turisi din Germania, Slovacia si Cehia.

Parcul va beneficia in afara de autostrada de un nou aeroport in nordul Varsoviei, la Modlin, unde sosesc curse low-cost.

#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene Polonia, #autostrazi fonduri coeziune, #buget UE fonduri coeziune , #Infrastructura