Tendinte care pot schimba infrastructura in urmatorii cinci ani - studiu KPMG

Joi, 21 Martie 2013, ora 16:50
1598 citiri
Tendinte care pot schimba infrastructura in urmatorii cinci ani - studiu KPMG

Zece tendinte si oportunitati, pentru 2013, in sectorul infrastructurii au fost identificate de compania de consultanta KPMG, care arata ca 2012 a fost un an in care acest sector s-a confruntat cu numeroase provocari, iar guvernele din intreaga lume au depus eforturi pentru a atrage proiecte pe piata, insa, putine au fost cele care s-au materializat.

Potrivit cercetarii, povara costurilor se muta catre consumatori, care incep sa simta primele simptome ale costurilor antrenate de proiectele de infrastructura, iar guvernele trebuie sa devina mai active, pentru ca nu toate proiectele de infrastructura pot atrage investitii private, in special in conditiile actuale de piata.

In acelasi timp, afluxul de proiecte s-a diminuat, dar isi va reveni, cu toate ca 2012 a fost caracterizat de o criza a tranzactiilor in infrastructura, potrivit KPMG, care subliniaza ca atentia se indreapta asupra oraselor, care au devenit focarul de activitate economica al unei natiuni.

Folosirea la maximum a investitiilor existente este identificata, de asemenea, ca o tendinta, pe masura ce investitorii fac mari eforturi pentru a ridica de la sol noi proiecte si acorda o tot mai mare atentie obiectivelor deja existente.

Protejarea obiectivelor de valoare de impactul dezastrelor - naturale sau nu - este un element critic pentru stabilitatea economica si politica, identificat de cercetare, ca si schimbarea modelelor de infrastructura, din dorinta de a se obtine o mai buna eficienta operationala. Tehnologia este vazuta ca o oportunitate cu potentialul pentru a rezolva multe din problemele cele mai critice ale lumii in sectorul infrastructurii, iar reducerea costurilor se afla in centrul atentiei, insa dorinta de a investi depaseste cu mult capacitatea de finantare.

Lupta pentru talent si specializare devine mai acerba, iar unul dintre cele mai mari si mai subapreciate obstacole este acela de a raspunde provocarilor tot mai mari din sectorul infrastructurii generate de lipsa de specializare si talent.

"Anul care a trecut a aratat ca sectorul incepe sa evolueze. In primul rand, firmele de proiectare in infrastructura au inceput sa adopte o imagine mai globala asupra valorii obiectivelor lor pentru a intelege potentialul productiv al proiectelor si intregul beneficiu al investitiei lor. In acelasi timp, tehnologia a permis investitorilor sa isi gestioneze bunurile in mod diferit, iar operatorilor sa obtina o eficienta crescuta din bunurile existente, performante optimizate pe termen lung, o durata de viata mai lunga si un timp de nefunctionare mai scurt", arata Daniela Nemoianu, specialist in infrastructura si PPP, Executive Partner, KPMG in Romania.

Multe prioritati, putini bani

Aceasta considera ca prioritatile sunt numeroase, iar constrangerile bugetare mari pentru Romania anilor 2013-2020.

"Fie ca este vorba de Coridoarele de autostrazi IV sau IX, de reactoarele 3 si 4, de reabilitarea sistemelor de irigatii sau de sistematizarea cursurilor de apa pentru prevenirea inundatiilor, de modernizarea porturilor, aeroporturilor si cailor ferate sau de mega-proiectul de cercetare ELI, de infrastructura in sanatate si educatie, toate acestea, la care se adauga proiectele regionale si locale, implica un exercitiu amplu de proiectii strategice sustenabile sistemic pe termen mediu si lung, capabilitati de administrare si management extinse din partea autoritatilor si institutiilor publice, resurse specializate si dedicate acestui segment important, inclusiv prin crearea unei entitati separate care sa gestioneze si sa controleze evolutia in bune conditii a unor proiecte de infrastructura complexe, capacitatea de a propune proiecte rentabile, viabile si eligibile pentru absorbtia banilor europeni, eficienta si transparenta la toate nivelurile si pe parcursul tuturor etapelor", explica Nemoianu.

Salutam cu optimism primii pasi in directia implementarii unei noi formule PPP (parteneriat public privat), sub egida Ministerului Marilor Proiecte. Ramane de urmarit activ care va fi impactul si cum va decurge implementarea primelor proiecte din aceasta categorie incepand cu anul 2013/14.

PPP ramane o solutie de degrevare a presiunii asupra bugetului de stat (mai ales in contextul unui spatiu fiscal predeterminat de acordurile de finantare in vigoare si de efectul crizei economice, in masura in care complexitatile si riscurile aferente sunt gestionate avizat, transparent si fundamentat. Cateva cazuri de pionierat derulate cu succes pot deveni motorul unui mecanism functional si profitabil atat pentru stat si investitor, cat si pentru societate, beneficiar al modernizarilor, conducand la confirmarea favorabila a ceea ce in prezent sunt prognoze.

KPMG este o retea globala de firme de servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, cu activitate in peste 100 de tari si 152.000 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tendinte infrastructura, #oportunitati infrastructura, #prioritati infrastructura, #studiu infrastructura KPMG , #Infrastructura