Transelectrica sustine transformarea filialei OPCOM in bursa regionala de electricitate

Miercuri, 07 Februarie 2007, ora 13:42
828 citiri

Transelectrica sustine transformarea operatorului pietei de energie electrica OPCOM in bursa regionala de electricitate, au declarat, miercuri, reprezentantii companiei, la o zi dupa ce Bursa Romana de Marfuri (BRM) a anuntat lansarea tranzactiilor cu energie si a criticat activitatea OPCOM.

Compania a contribuit la dezvoltarea pietei de energie si a sustinut activitatea filialei Transelectrica, OPCOM, prin credite proprii si investitii in infrastructura necesara administrarii pietei, se arata intr-un comunicat al firmei remis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Transelectrica este interesata de sustinerea unei dezvoltari corecte a pietei si, in acest cadru, de valorificarea corespunzatoare a investitiilor de infrastructura realizate, in particular de valorificarea potentialului OPCOM de transformare in bursa regionala de energie electrica", se precizeaza in comunicat.

Firma incaseaza un tarif de administrarea a pietei, la un nivel stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), si transfera sumele catre OPCOM, fara a obtine profit din aceste activitati, conform Transelectrica, operatorul de transport si de sistem al energiei.

Totodata, societatea precizeaza ca are un rol neutru pe piata de energie si asigura accesul reglementat, pentru toti participantii, la reteaua de transport, in mod transparent, nediscriminatoriu si echidistant.

Reprezentantii BRM au criticat in mai multe randuri activitatea OPCOM, afirmand ca tranzactiile realizate pe una dintre platformele administrate de filiala Transelectrica sunt lipsite de transparenta si au anuntat ca intentioneaza sa ofere producatorilor si furnizorilor de energie posibilitatea de a efectua tranzactii pe o platforma proprie.

Presedintele Adunarii Generale a Actionarilor BRM, Constantin Bostina, a afirmat, marti, ca piata de energie din Romania este rigida si functioneaza "pe aranjamente".

"Piata de energie este nefunctionala, rigida si functioneaza pe aranjamente. Cine este mai istet ajunge in fata", a spus Bostina.

BRM a primit recent acceptul ANRE pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica.

Primele tranzactii cu energie la BRM vor avea loc la 22 februarie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)