Vezi "cheile" care deschid Prima Casa in 2012

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:12
3403 citiri
Vezi "cheile" care deschid Prima Casa in 2012
sursa foto: imobilizarebiz.ro

Programul guvernamental Prima Casa va continua si in 2012, promit atat premierul Emil Boc, cat si presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Aurel Saramet. Care sunt criteriile prin care poate fi "deschisa" prima casa din 2011 si cum ii asteapta ea pe romani anul viitor?

De cand a fost lansat, in iunie 2009, programul a suferit mai multe modificari. S-a schimbat numarul de beneficiari, dupa ce, in martie 2011, Guvernul a decis ca pot aplica in program si persoanele care detin deja o locuinta.

O alta schimbare majora adusa programului a fost reducerea garantiei acordata de stat la 50%. In schimb, avansul solicitat, de 5% a ramas acelasi, chiar si dupa ce noile norme de creditare s-au schimbat.

Acum, la creditele imobiliare, bancile solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta.

Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca banca centrala nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte.

In proiectul de regulament publicat in septembrie de BNR, avansul minim pentru creditele in euro era de 30%, iar forma finala prevede pentru cei mai multi clienti, adica persoanele fara venituri explicite in valuta de imprumut, un avans minim de 25%.

Acest nivel este semnificativ mai mare, in comparativ cu cele practicate in prezent de bancile romanesti si sucursalele bancilor straine.

Diferenta este mult mai mare in comparatie cu imprumuturile imobiliare din programul Prima Casa, unde avansul cerut de banci este de numai 5%.

Bancile pentru locuinte aduc stabilitate in sistem

La sfarsitul lunii octombrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu spunea ca bancile pentru locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, "pentru ca se bazeaza pe economisire si nu creeaza bule imobiliare, spre deosebire de institutiile de credit comerciale, care au in fisa postului si operatiuni speculative".

Noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind limitarea creditarii in valuta va fi aplicat, probabil, din luna decembrie, a declarat, miercuri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

El adaugat ca la elaborarea noului regulament BNR "parca s-a inspirat din normele bancilor".

Pana acum, romanii au imprumutat mai mult de 2 miliarde de euro de la banci ca sa isi cumpere case.

Criteriile pentru Prima Casa

Printre criteriile necesare acordarii unui imprumut in programul Prima Casa se numara plata avansului de 5%, asigurarea locuintei impotriva tuturor riscurilor, obligativitatea constituirii unui depozit colateral, egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni.

De asemenea, viitorii proprietari se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii.

Ratele dobanzilor anuale estimative variza, intre 5,76%, la BRD si 6,66% la banca Piraeus, pentru un credit in valoare de 57.000 de euro, pe 30 de ani.

Pentru un credit de 57.000 de euro, ratele lunare incep de la 313 euro si pot ajunge pana la 333.8 euro, pentru un credit imobiliar Prima Casa de la Bancpost, arata datele conso.ro.

Cele mai ieftine apartamente

Daca in 2008 cu 65.000 euro nu iti puteai cumpara decat o garsoniera decenta sau, cel mult, un apartament confort 2, cu o suprafata mica, intr-un cartier precum Pantelimon, Ferentari sau Rahova, acum lucrurile s-au schimbat.

Cu aceeasi suma poti opta pentru o garsoniera cu o suprafata generoasa, de pana la 40 de metri patrati, in zona Unirii, Dorobanti sau Nerva Traian, conform datelor publicate pe imobiliare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima casa credit, #imprumut prima casa, #apartament prima casa , #Infrastructura