5 masuri pe care le poate lua statul pentru cresterea investitiilor straine

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:31
3454 citiri
5 masuri pe care le poate lua statul pentru cresterea investitiilor straine
Investitiile straine, in continua scadere

Schimbarea legii investitiilor straine, imbunatatirea infrastructurii rutiere si reducerea fiscalizarii muncii sunt doar trei dintre masurile pe care statul roman le poate lua pentru a atrage bani din afara.

Evolutia volumului de investitii straine directe a avut un trend ingrijorator in ultimii trei ani. De la apogeul de 9,5 miliarde de euro intrate in tara in 2008 s-a ajuns la doar 1,91 miliarde in decursul anului trecut. Iar prognozele pentru acest an nu sunt optimiste, mai ales ca 2012 este marcat de alegeri electorale.

Vinovatul principal pentru scaderea dramatica a investitiilor straine directe (de cinci ori in trei ani) nu este statul roman, ci criza economica si financiara globala. Chiar si companiile americane, care stau pe munti de bani, evita sa mai investeasca decat in locuri foarte sigure si, de preferat, la ele in tara.

Iesirea din aceasta situatie nu inseamna revenirea la cifrele dinainte de 2009, "precautia" urmand sa fie cuvantul de baza in lumea investitiilor mult timp de acum incolo.

"Investitiile straine vor fi gandite pana la ultimul euro", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.

In acest context, nivelul de bani straini atrasi de fiecare stat de pe glob va depinde in primul rand de contextul economic global si in al doilea rand de atractivitatea tarii respective. Cum in prima privinta nu putem influenta lucrurile, iata cinci dintre cele mai importante masuri pe care le poate lua statul roman in cea de-a doua:

1. Cresterea climatului de incredere

Cea mai importanta masura pe care o poate lua statul pentru cresterea investitiilor straine, dupa parerea consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, este imbunatatirea climatului de incredere.

"Cand nu ai pofta de mancare, te duci sa mananci la cel mai bun restaurant", explica Vasilescu. Cum poate demonstra Romania ca are cel mai bun restaurant? Poate incepe prin a-i convinge pe cei care deja investesc aici, fie ei romani sau straini, care vor transmite acest lucru mai departe. Al doilea pas este imbunatatirea comunicarii atuurilor Romaniei.

"Romania are o stabilitate a preturilor si o stabilitate financiara, lucruri rar intalnite in acelasi timp, in acelasi stat, in aceasta perioada", adauga consilierul BNR, adaugand ca, in plus, tara noastra are doar criza economica si nu si criza financiara.

2. Schimbarea legii investitiilor

Romania ar trebui sa modifice legea investitiilor, ramasa neschimbata de foarte multi ani. Legislatia ar trebui facuta mai atractiva si stimulativa pentru companiile din afara.

"Investitorilor straini ar trebui sa li se dea mai multe inlesniri financiare, acces la utilitati, proceduri simplificate, astfel incat sa gaseasca conditii mai bune decat in alte parti", spune Ovidiu Nicolescu, Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

3. Perfectionarea infrastructurii

Este binecunoscut faptul ca infrastructura rutiera deficitara este o problema chiar si pentru romanul de rand, asadar, cu atat mai mult pentru o companie straina.

O companie care a cerut recent sa se ia masuri serioase in acest sens a fost Ford, investitorul de la Craiova. In plus, stam prost si la infrastructura aviatica si feroviara.

4. Reducerea fiscalitatii muncii

Chiar daca avem in continuare o forta de munca ieftina, Romania este unul dintre statele cu cea mai ridicata fiscalitate in acest domeniu.

5. Operationalizarea parteneriatului public privat

Conditiile de stabilire a parteneriatului public privat reprezinta un factor fundamental in atragerea investitiilor straine. Acestea ar trebui schimbate, astfel incat "si statul sa-si asume riscuri, nu doar companiile", dupa cum spune Ionel Blanculescu.

#investitii straine directe, #companii straine Romania, #investitie infrastructura rutiera, #impozit munca, #fiscalitate munca, #ionel blanculescu, #Adrian Vasilescu BNR , #Investitii economice