Accesul oamenilor de afaceri romani in Turkmenistan ar putea fi facilitat

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:40
1824 citiri
Accesul oamenilor de afaceri romani in Turkmenistan ar putea fi facilitat

Facilitarea vizelor de intrare in Turkmenistan in cazul oamenilor de afaceri romani si investitiile firmelor romanesti in aceasta tara s-au aflat printre subiectele discutate de presedintii Traian Basescu si Gurbanguli Berdamuhamedov.

"Am discutat despre posibilitatile de facilitare a obtinerii vizelor de intrare a agentilor economici romani care calatoresc in Turkmenistan in scop de afaceri. Am convenit ca acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultarilor pe linie consulara prevazute de Planul de actiune pe linie MAE in perioada 2013 - 2014", a declarat Basescu.

Traian Basescu a declarat ca firmele romanesti ar putea deschide filiale in aceasta tara din Asia Centrala, conform Mediafax.

"Companiile romanesti au o prezenta istorica in Turkmenistan, au o memorie recenta a deschiderii economice catre piata globala si pot actiona si ca poarta a deschiderii economiei turkmene catre Europa. Un prim pas in acest sens poate fi facut prin deschiderea de reprezentante si filiale ale companiilor romanesti in Turkmenistan", a mentionat seful statului.

Traian Basescu a multumit presedintelui Berdamuhamedov pentru sprijinul oferit firmelor romanesti, sustinand ca incurajeaza in aceeasi masura prezenta firmelor turkmene in Romania.

Potrivit lui Basescu, prin dialogul sustinut la nivel inalt cu tari ca Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, s-a realizat o "deschidere politica" pe care firmele romanesti ar putea sa o valorifice.

Presedintele Basescu a declarat, la intrevederea cu presedintele Gurbanguli Berdamuhamedov, si ca firmele romanesti Romelectro si SIVECO sunt interesate sa intre pe piata din Turkmenistan in domeniile constructiilor energetice si IT.

Firmele romanesti vor sa intre pe piata din Turkmenistan

Seful statului a afirmat ca pe langa Romelectro si SIVECO mai sunt si alte firme romanesti interesate sa obtina contracte in Turkmenistan pentru furnizare si mentenanta de utilaj petrolier si de extractie a gazelor naturale, precum si in privinta securizarii frontierei sudice cu Afganistanul a acestei tari, dupa retragerea misiunii ISAF in 2014.

De asemenea, operatorii romani din turism si constructii ar putea sa coopereze la dezvoltarea industriei turistice din aceasta tara, prin participarea la finalizarea lucrarilor din statiunea Avaza de la Marea Caspica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania investitii Asia, #Romania investitii Turkmenistan, #afaceristi vize intrare Turkmenistan, #firme romanesti Turkmenistan , #Investitii economice