Au prevazut momentul Brexit: O banca europeana si-a vandut toate activele din Marea Britanie inca din primavara

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 17:26
6071 citiri
Au prevazut momentul Brexit: O banca europeana si-a vandut toate activele din Marea Britanie inca din primavara
Foto: Wikimedia

Desi optiunea pro-Brexit a britanicilor a reprezentat o incertitudine pana in ultimul moment al referendumului din 23 iunie, iata ca directorii unei banci din Suedia se pot lauda ca au interpretat corect toate semnele care indicau rezultatul final al votului din Marea Britanie.

Carnegie Investment Bank, o institutie de credit din Suedia, cu un portofoliu de investitii de 17,2 miliarde de euro a reusit sa-si lichideze toate activele detinute in Marea Britanie inca dinaintea votului negativ dat proiectului UE, relateaza Bloomberg.

Lichidare rapida

"Detineam actiuni si obligatiuni corporatiste in Marea Britanie inaintea referendumului. Am inceput sa le lichidam, chiar si cu randament zero, cu cel putin o luna inainte de vot", a explicat seful departamentului de strategii al bancii, Henrik Drusebjerg.

Nici dupa ce primul soc a trecut banca suedeza nu vrea sa se expuna pe piata de capital britanica, analistii sai acuzand incertitudinea care planeaza asupra acordului pe care premierul Theresa May va reusi sa il regleze cu reprezentantii statelor din UE.

De altfel, un sondaj derulat de compania de asigurari NN Investment Partners in randul a 83 de administratori de fonduri de investii a scos la iveala faptul ca Brexit si dezintegrarea Uniunii sunt vazute ca fiind cele mai mari pericole globale ale momentului de catre investitori.

"Se va incheia cu un acord atat de nefavorabil incat nu ar fi de mirare sa mai faca inca un referendum pe tema aceasta, ori sa declanseze alegeri anticipate.

Este foarte posibil ca Marea Bruitanie sa nu declanseze procedura Brexit daca va deveni clar, la un moment dat, ca acordul cu UE va avea efecte negative asupra economiei", crede Drusebjerg.

Economistul vede in divortul britanicilor de Europa cel mai periculos semnal dat pana acum de curentele nationaliste care tind sa afecteze economia globala, dar, la fel de bine, nu exclude varianta ca acesta sa fie depasit in amploare de alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite, de referendumul constitutional din Italia, de luna viitoare, sau de rezultatul alegerilor din Franta si Germania, de anul viitor.

Aceste evenimente ar putea duce la aplicarea unor limite excesive in comertul global, ceea ce s-ar dovedi nefast pentru investitori, mai afirma precautul bancher.

#active banci Marea Britanie, #negocieri Marea Britanie UE, #brexit , #Investitii economice