Basescu: Romania sustine solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice Asia-UE

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:45
1262 citiri

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca la Summitul Asia - Europa Romania sustine solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice intre Asia si UE.

"Summitul este important pentru ca abordeaza pe fond problema relatiilor economice si a dezvoltarii durabile in cele doua regiuni iar in opinia mea, cel mai important lucru si care va fi si zona sensibila a primei sesiuni este legat de liberalizarea schimburilor economice intre cele doua continente - Asia si Europa. In ce ne priveste, vom fi sustinatori ai unor solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice intre Asia si UE, respectandu-se preceptele UE", a declarat Basescu pe Aeroportul "Henri Coanda", inainte de a pleca la summit, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste problematica de securitate, el a aratat ca pozitiile Romaniei sunt cunoscute in cazul situatiei din Ucraina si din Orientul Mijlociu, adaugand ca tara noastra va sustine pozitiile traditionale exprimate in ultimii zece ani.

Seful statului a precizat ca Summitul Asia - Europa (ASEM) de la Milano, de joi si vineri, va avea trei parti, prima sesiune fiind destinata relatiilor economice intre Asia de Sud-Est si Europa, cea de-a doua - cooperarii intre Asia si Europa in solutionarea problemelor globale iar cea de-a treia, dedicata strict sefilor de stat, problemelor de securitate.

Presedintele Basescu a mentionat ca ultima parte a discutiilor nu va fi introdusa in concluziile summitului.

"Probabil masura a fost luata pentru ca exista certitudinea dificultatii ajungerii la un consens, avand in vedere ca temele care se vor discuta sunt legate din situatia din Ucraina, procesul de pace din Orientul Mijlociu, situatia din Marea Chinei de Sud, situatia din Coreea si alte subiecte extrem de sensibile", a precizat el.

Seful statului a spus ca la summitul de la Milano vor participa 21 de state din Asia si 30 de state din Europa - 28 membre ale UE si Elvetia si Norvegia-, presedintele Consiliului European, presedintele Comisiei Europene si secretarul general al Organizatiei statelor din Sud-Estul Asiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania solutii liberalizare, #Romania relatii economice Asia UE , #Investitii economice