Bitcoin, prea riscanta pentru investitii? Ce pericole ascunde

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 08:00
4536 citiri
Bitcoin, prea riscanta pentru investitii? Ce pericole ascunde
Foto: NBC News

Bitcoin este noua moda in piata, insa mirajul monedei virtuale ascunde riscuri de care ar fi bine sa tii cont inainte de a plasa o investitie considerabila, spun specialistii.

Adevarul este ca moneda virtuala a trezit interesul investitorilor si isi face loc in mod frecvent in buletinele de stiri ale publicatiilor din zona financiara.

Ultimele vesti vin de peste ocean, unde firma Coinbase din San Francisco se lauda ca a deschis prima piata "reala" de tranzactii pentru bitcoin.

Coinbase mizeaza pe acoperirea oferita de bursa newyorkeza si Andreessen Horowitz pentru a dezvolta afacerea de 100 milioane de dolari.

In acelasi timp, investitorii Tyler si Cameron Winklevoss fac valuri vorbind despre potentialul pietei de bitcoin, estimata la cateva mii de miliarde de dolari.

Sigur, interesul lor este sa obtina acordul autoritatilor pentru prima bursa operationala in moneda virtuala, dar, tinand cont ca valoarea de piata a bitcoin se rezuma la doar 3,5 miliarde de dolari in prezent, mai avem de asteptat pana atunci, crede Jeff Reeves, editorialist Market Watch.

Moneda virtuala, riscuri reale

Desi bitcoin este o moneda interesanta, ea nu reprezinta totusi o reala oportunitate investitionala, spune acesta.

Realitatea trista este ca doar o parte din detinatorii conturilor constituite in Bitcoin obtin un profit, in timp ce restul jucatorilor prezenti in piata ar trebui sa evite moneda virtuala.

Riscurile in cazul monedei virtuale sunt cat se poate de reale. Chiar daca unii ar putea gasi ideea unei valute neinfluentate de o banca centrala sau alta autoritate ca fiind extraordinar de atractiva, acest element este si unul dintre cele mai mari pericole pe care le prezinta bitcoin.

Valoarea monedei virtuale este data exact de cat vor cumparatorii sa ofere, folosind teoria "prostului mai mare" pentru a tranzactiona bitcoin in profit.

O sabie cu doua taisuri

Caracterul anonim al sursei de generare bitcoin si lipsa comisioanelor de transfer par la fel de intrigante si atragatoare, dar isi au si partea lor intunecata.

Pe cat de anonim poti sa ramai fata de politie sau fisc in derularea unor tranzactii in bitcoin, pe atat de anonimi vor ramane si hackerii capabili sa sparga contul tau virtual. Cel putin asa s-a intamplat in cazul Mt Gox, paguba ajungand la 460 milioane de dolari.

Moneda este si extrem de volatila. De la cursul de 13 dolari inregistrat la lansarea din ianuarie 2013, pana varful de 1.150 de dolari din noiembrie 2013 si apoi la valoare de 178 de dolari la cursul de azi, graficul evolutiei bitcoin cu greu poate castiga increderea vreunui investitor.

Pe scurt, riscurile de a te trezi victima a unei himere electronice cu aparenta de moneda tranzactionabila sunt prea mari pentru a incerca sa investesti in moneda virtuala.

Viitorul este incert pentru bitcoin

Istoria ne invata ca piata refuza sa accepte prea mult timp operatiunile care par lipsite de logica, dupa un prim boom al acestor miraje financiare, rezultatul fiind dezastruos.

Ori bitcoin nu este chiar cea mai transparenta dintre operatiunile derulate astazi pe piata, considera Jeff Reeves.

Nici disparitia ei nu este tocmai o certitudine, in conditiile in care o parte dintre afaceristii de talie mare, precum Ben Horowitz, prefera sa-si transfere capitalul dintr-o parte in alta a globului folosind tocmai lipsa comisioanelor de transfer pentru aceste operatiuni.

In mediul online, ideea de schimb de servicii sau tehnologie in bitcoin sau in alte servicii ori bunuri este destul de atragatoare si poate ca pe acest aspect ar trebui sa mizeze creatorii monedei virtuale.

Insa nici chiar acest lucru nu indica faptul ca moneda ar putea detine un rol important in viitorul economiei globale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii Bitcoin, #investitii bitcoin, #pericole bitcoin , #Investitii economice