Capitalul subscris al companiilor germane din Romania: 4,53 miliarde euro

Joi, 12 Iulie 2012, ora 12:01
1332 citiri
Capitalul subscris al companiilor germane din Romania: 4,53 miliarde euro

Capitalul social subscris in cele 19.065 societati romanesti cu capital german a atins 4,53 miliarde euro, la sfarsitul lunii mai, reprezentand 14,40% din totalul capitalului strain investit in Romania, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

La data mentionata, in Romania erau inregistrate 19.065 societati romanesti cu capital german (locul doi dupa Italia, cu o pondere 10,79% din totalul firmelor straine investitoare), iar volumul total al capitalului social subscris de aceste companii situa Germania pe locul trei, dupa Olanda si Austria.

Dezvoltarea in continuare a relatiilor economice si comerciale dintre Germania si Bavaria a constituit obiectul discutiilor dintre ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, cu o delegatie de 20 de oameni de afaceri bavarezi, desfasurate la inceputul acestei saptamani la Bucuresti.

Potrivit MECMA, in cadrul discutiilor au fost abordate teme privind proiectele de infrastructura, achizitiile publice, respectiv dificultatea IMM-urilor bavareze de a participa la licitatii in domeniul lucrarilor publice (infrastructura, mediu etc.), dezvoltarea energiilor din surse regenerabile, in special cele fotovoltaice, forta de munca specializata si invatamantul vocational bazat pe sistemul german al invatamantului dual.

Domeniile de interes vizate de catre oamenii de afaceri germani sunt IT&C, tehnologia pentru protectia mediului, energia din resurse regenerabile si modalitati de eficientizare a energiei conventionale, infrastructura (constructii de sosele si drumuri, reabilitarea termica a cladirilor), transport si logistica, managementul in turism, industria usoara.

Delegatia oamenilor de afaceri bavarezi a fost condusa de catre seful Departamentului de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei, Infrastructurii, Transportului si Tehnologiei din landul Bavaria - Ulrike Wolf, impreuna cu Anton Kathrein - vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie pentru Munchen si Bavaria Superioara.

Potrivit datelor MECMA, schimburile comerciale cu Bavaria au inregistrat in perioada ianuarie - decembrie 2011, fata de aceeasi perioada a anului 2010, o crestere cu 18,61% de la 3,007 miliarde euro la 3,566 miliarde euro.

In perioada ianuarie - decembrie 2011, fata de aceeasi perioada din 2010, exportul Romaniei a inregistrat o crestere cu 18,1%, de la 1.792,49 la 2,117 miliarde euro, in timp ce importul s-a majorat cu 19,36%, de la 1,214 miliarde euro la 1,449 miliarde euro. Soldul balantei comerciale a fost pozitiv, de 667,20 milioane euro.

Volumul total al schimburilor comerciale cu landul Bavaria in valoare de 3,56 miliarde euro, reprezinta circa 20% din volumul total al schimburilor comerciale romano-germane, conform datelor statisticii oficiale germane, la 31 decembrie 2011.

Romania se afla in top 20 intre partenerii comerciali ai Bavariei, peste 1.400 de firme bavareze avand relatii comerciale si investitionale cu Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania companii germane, #Romania schimburi comerciale Bavaria, #Germania capital companii locale , #Investitii economice