Criza deschide "poarta" investitiilor. Unde iti plasezi banii?- Vezi ce spun expertii

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:08
5622 citiri
Criza deschide "poarta" investitiilor. Unde iti plasezi banii?- Vezi ce spun expertii

Criza creeaza oportunitati de investire, de aceea specialistii si consultantii te sfatuiesc sa-ti scoti banii de la saltea, daca esti un investitor cu apetit de risc, si sa te aventurezi in a-i plasa in active ale unor companii cu dificultati financiare sau, de ce nu, in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC.

Pietele bursiere se clatina la fiecare "furtuna" declansata de criza datoriilor suverane din Europa, de aceea bursele nu reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata. Cash-ul poate face minuni in aceasta perioada volatila, de aceea consultantii te sfatuiesc sa-ti indrepti privirea chiar si catre asa-zisele "preluari ostile"." Nu este neaparat moral, insa in business trebuie sa profiti de orice oportunitate", spun expertii.

Daca esti un investitor conservator, poti alege economisirea banilor in depozite bancare in lei, cel putin pana se linistesc "apele" europene.

Oamenii de afaceri intervievati de Business24 privesc lucrurile mai pragmatic si pe termen lung. "Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine", a declarat Vladimir Cohn pentru Business24.

Radu Hanga, director BT Asset Management

Daca e vorba de o persoana care are un alt job, nu sa urmareasca in fiecare zi piata, atunci speculatia pe valuta nu este cea mai buna solutie. Economia va continua sa-si revina anul viitor, ceea ce inseamna ca dobanzile vor merge in sus, iar cursul valutar va fi stabil. In acest context, cel mai conservator client ar trebui sa-si cumpere valuta.

O persoana conservatoare ar putea sa aleaga valuta avand in vedere faptul ca din cauza crizei din zona euro ar putea sa existe oarecare presiuni de depreciere pe moneda nationala. Un client mai putin conservator ar putea sa ramana pe dobanzile pe lei fiindca dobanda e destul de mult peste inflatie in acest moment deci castigurile sunt semnificative.

Cei carora le place riscul, merita sa arunce un ochi pe piata de actiuni fiindca pietele sunt ieftine acum, in principal cele din sectorul bancar. Daca ne uitam la bancile locale, nu cred ca ave,m de ce sa ne facem griji. De exemplu, Banca Transilvania nu are foarte mult risc legat de expunerea pe datoriile suverane in Grecia sau in alta zona euro. Chiar si BRD arata bine.

Aurul e destul de scump. Pe termen lung, daca criza se adanceste, aurul va fi o zona de refugiu pentru cei care vor sa-si puna la adapost economiile.

Radu Craciun, director Eureko Pensii

Bursa nu e pentru toata lumea si cu atat mai putin speculatiile valutare. Daca o persoana are cateva mii de euro nu ar fi indicat sa-si joace toate economiile la bursa. Bursa trebuie sa fie parte a unei strategii de diversificare. Pentru a te putea diversifica ai nevoie de o suma importanta. Daca suma este mica, singura varianta ramane depozitul bancar.

Pentru a juca la Bursa ai nevoie de cel putin 1000 de euro, dar ca parte a unei strategii de investire diversificata. In momentul de fata bursele sunt mai volatile ca niciodata, iar riscurile sunt foarte mari. O criza majora in zona euro poate sa duca preturile mult in jos. In acest moment e bine sa astepti sa se limpezeasca apele.

Acum, capitalul banului trebuie pastrat, nu inmultit. Acest lucru il poti realiza fie prin depozite bancare fie prin titluri de stat. Daca ulterior crezi ca banii respectivi vor fi cheltuiti in euro atunci e bine sa pui bani deoparte in euro.

Investitia in aur mi se pare o idee buna, insa depinde in ce context. Pentru investitorii persoane fizice, cotatiile sunt destul de largi. E o diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare.

In momentul in care cumperi aur trebuie sa te gandesti si la pretul la care vei putea sa-l vinzi ulterior. Altminteri, risti sa cumperi aur si in momentul in care vrei sa-l vinzi sa vezi ca pretul pe care ti-l ofera banca este foarte prost. Ca SIF e o idee buna, dar detaliile tranzactiilor trebuie evaluate cu grija.

Daca eu, personal, as avea cateva mii de euro economisiti, in momentul de fata i-as pune in banca.

Niels Schnecker, consultant financiar

Daca vorbim de sume mai mari de 1 milion de euro, atunci sfatul meu este sa investeasca in doua- trei companii mici si mijlocii, cu profit, din industria alimentara si agricola care au capacitate de dezvoltare sau care au capacitate de atragere de fonduri europene si la care sa poata multiplica banul.

La sume mai mici, banii trebuie tinuti in banci in lei. Pretul la depozite va creste, ca atare e un moment bun. Nu recomand Bursa, nici investitia in diverse metale.

Mai e varianta obligatiunilor in zona BRIC. Eu am facut depuneri interesante intr-o obligatiune braziliana denominata in euro care are cupon de 11%. Yield-ul e undeva pana la 4,75%, dar probabil va mai creste.

Saptamana trecuta am investit in Brazilia, intr-o obligatiune corporatista a lui OTP si o mica bucatica pe care am pus-o intr-un fond pe 8 ani, care investeste la randul lui in companii mici si mijlocii. O alta suma mai mica am investit-o intr-un fond de mare risc care muleaza indicii.

Ionel Blanculescu, consultant financiar

Suma mica se tine acasa. Recomandarea pentru cei care au sume mici este economisirea. Daca ai cateva miii de euro aceia pot sta in depozite.

Cei care au sume de investit, trebuie sa exploateze oportunitatile exploatate de criza.

Poti investi in "distressed assets", adica active cu un pret mic companii cu dificultati financiare. Acestea sunt asa-zisele chilipiruri. Acum, cash-ul este rege. Pentru active "in suferinta" trebuie sa jonglezi intre 50.000-200.000 de euro.

A doua recomandare este valabila pentru cei care au sume mai mari: preluarile ostile, care se pot face la nivel de companii, societati sau alte elemente importante. Preluarea ostila inseamna ca proprietarul nu doreste sa vanda cu toate ca are probleme cu compania. Insa persoana cu numerarul poate face in asa fel incat sa cumpere. Pentru a te putea aventura la o astfel de investitie trebuie sa ai cel putin 500.000 de euro.

Astfel, poti urmari o societate profitabila, care acum are anumite suferinte datorita crizei, si o poti cumpara cu bani putini chiar daca ea ar valora 4-5 milioane de euro. Cash-ul poate face minuni in aceasta situatie. Nu e foarte moral, dar in business e o oportunitate generata de criza. Sunt foarte multe companii bune care gafaie.

Apoi, mai sunt anumite protectii pe care le poti face. Sunt anumite valute de refugiu, cum e francul elvetian si, mai nou a devenit si dolarul American. Acesta e valuta in care se fac operatiunile cu petrol, cu titei, materii prime. E moneda de rezerva a Chinei si a unei Americi care incetul cu incetul isi revine. Multi schimba euro in dolari.

Prin astfel de masuri iti poti proteja banii: o treime in aur, o treime in dolari, o treime in franci elvetieni. Sfatul general e ca in aceasta perioada foarte complicate in care se asteapta asa-zisa explozie a sistemului financiar-bancar sa-ti protejezi veniturile prin economisire.

Nu este o perioada propice pentru investitii decat pentru cei mai curajosi si mai inteligenti. Masa mare a populatiei trebuie sa se protejeze, iar cea mai buna solutie este economisirea.

Vladimir Cohn, om de afaceri

Depinde de educatia omului. Cred ca banii la banca stau la loc sigur mai ales in Romania, unde dobanzile la lei sunt foarte interesante.

Piata este inca capabila de a absorbi sume importante de bani. Eu am zeci de milioane de euro de investit in industria mea, dar guvernul nu creeaza conditiile necesare. De exemplu, Guvernul controleaza masa lemnoasa din Romania care e atribuita in mod iregular si fara niciun fel de garantie pe termen lung. Astazi in Romania e foarte complicat sa investesti, mai ales cand materia prima e controlata de stat.

Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine.

Cand aud de aur, platina, speculatie mi-e frica. Aurul ajunsese aproape de 2000 de dolari/uncie si acum s-a intors la 1700 dolari/uncie.

#oportunitati investitii, #joc bursa, #bani depozite bancare, #sfaturi investitii, #investitii obligatiuni bric, #investitii agricultura, #cumpar aur , #Investitii economice