Deficit inseamna datorie. Nota de plata, pentru generatiile viitoare - Interviu Claudiu Doltu

Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:05
3015 citiri
Deficit inseamna datorie. Nota de plata, pentru generatiile viitoare - Interviu Claudiu Doltu

Secretarul de stat Claudiu Doltu a declarat intr-un interviu Business24, ca este total gresit sa se considere ca deficitele bugetare ar putea sa fie o premisa a cresterii economice sustenabile.

Potrivit acestuia, deficitele inseamna o datorie care ajunge la scadenta, si asemenea unei familii care nu poate trai inregistrand permanent deficite, nici statul nu se poate bazate pe deficitele care se transfera generatiilor viitoare.

Analistii sunt de parere ca sustinerea cresterii economice trebuie facuta prin reforme structurale si, pe cat posibil, fara agravarea deficitelor bugetare. Ce reforme structurale trebuie sa adopte Romania?

Aici sunt doua probleme. Pe de o parte, este vorba de sugerarea ideii ca politici economice care genereaza deficite bugetare ar putea permite crestere economica. Pe de alta parte, intrebarea se refera la posibile reforme structurale pe care Romania ar trebui sa si le asume.

In ceea ce priveste legatura dintre deficite si crestere, a considera ca deficitele bugetare ar putea sa fie o premisa a cresterii economice sustenabile, este cu totul gresit. Din ratiuni ideologice sau de confruntare politica, atat in Europa cat si in Romania, s-au folosit prin antiteza deficitele bugetare care trebuie limitate, cu asa-zisa "reluare a cresterii economice si crearea de locuri de munca".

Cu alte cuvinte, "austeritate versus crestere economica si locuri de munca". Nimic mai fals si chiar nimic mai periculos atunci cand vine vorba sa introduci intre optiunile disponibile unei societati solutii care plaseaza o tara pe o traiectorie care ar putea fi parasita, doar dupa multi ani si numai dupa plata unor "facturi" mari.

Niciodata o tara nu a reusit sa prospere pe termen lung, in conditiile in care s-au acumulat dezechilibre economice interne majore, reflectate de deficitul bugetar sau dezechilibre externe reflectate in contul curent al balantei de plati. Asa cum nici o familie nu poate trai mai bine inregistrand permanent deficite din ce in ce mai mari.

In fond, aceste deficite inseamna datorie, care ajunge odata si odata la scadenta. Ceea ce unii membri ai familiei acumuleaza ca datorie se transfera copiilor, care vor trebui sa le achite. Si pentru o tara este la fel: datoria pe care o generatie o constituie si nu o achita se transmite generatiilor urmatoare, chiar daca ele fie nu sunt intrebate, fie ignora acum aceasta problema.

Guvernul, din banii pe care ii are, trebuie sa achite si datoriile "mostenite"

Cei care urmeaza, fie vor plati impozite mai mari, fie vor primi servicii publice mai putine si de mai proasta calitate. De ce? Guvernul, din banii pe care ii are trebuie sa achite si datoriile "mostenite". Oricum ar fi, ei vor trebui sa isi ajusteze fortat stilul de viata. Altfel spus, standardul lor de viata va avea de suferit. Si asta fara ca ei sa fi fost vreodata intrebati atunci cand altii au perpetuat deficite.

Cele doua dezechilibre, cel intern si cel extern, sunt legate intre ele. Este asa-numita problema a "deficitelor gemene" , iar aici lucrurile sunt foarte clare. Cresterea deficitului bugetar determina cresterea deficitului contului curent al balantei de plati. Astazi, vedem poate mai bine decat niciodata, ca "pietele" reactioneaza penalizand guvernele. Autoritatile din multe tari sunt "cu spatele la zid", in eforturile de a gasi finantare pentru acoperirea deficitelor.

Romania a simtit pe "propria-i piele" aceste lucruri si in anii '90 si in anii mai recenti. Acum trebuie inteles si asumat faptul ca promovarea unor politici economice urmareste doar rezultate dragi oamenilor, dar pe fondul perpetuarii deficitelor bugetare in sine nu asigura pastrarea cresterii economice pozitive.

Orice ban cheltuit mai mult de catre Guvern, inseamna acelasi ban mai putin cheltuit de catre sectorul privat. Si in cazul Romaniei, si in cazul multor altor tari cu un nivel de dezvoltare apropiat de al nostru, cresterea cheltuielilor guvernului s-a facut si se face in detrimentul cresterii investitiilor private.

Fiecare societate va decide cum sa imparta apoi feliile din "tortul social"

Acum, Romania este intr-o situatie buna in ceea ce priveste dezechilibrele interne si externe. Evolutiile recente din Europa, la care Romania se alinieaza, dau o perpectiva de optimism in acest sens. Dincolo de orice patimi ideologice, guvernele sunt nevoite sa-si asume niveluri mici ale deficitelor.

Totodata, guvernele trebuie sa explice propriilor cetateni ca acest lucru nu inseamna nici ingroparea prezentului, nici reducerea sanselor pentru o viata mai buna in viitorul apropiat sau mai indepartat.

Dimpotriva, tocmai datorita acestei asumari, tot mai multe resurse devin disponibile mediului privat si, prin urmare, cresc sansele pentru obtinerea unor cresteri economice sanatoase. Desigur, fiecare societate va decide cum sa imparta apoi feliile din "tortul social", cat de egale sau inegale sa fie.

Important este insa ca "tortul" sa creasca. Altfel, daca avem un tort mic impartim la nesfarsit felii care nu satura pe nimeni, dar in schimb alimenteza permanent nemultumirea oamenilor si incurajeaza pe unii sa se serveasca singuri cu felii mai mari, pentru ca fie ei sunt cei care le impart, fie ei "dicteaza" cum se stabilesc portiile.

#Claudiu Doltu interviu, #secretar de stat Doltu interviu, #deficit bugetar Claudiu Doltu, #economie Romania Doltu , #Investitii economice