Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 12:19
2545 citiri
Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro

Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, este de parere directorul general OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica.

In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Directorul general OMV Petrom a mai aratat ca dependenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor.

"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica.

Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Mariana Gheorghe.

Directorul OMV Petrom: Discutam cu statul despre redevente

In opinia sa, aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructura si ale domenii.

Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe spre sfarsitul deceniului

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat Mariana Gheorghe.

"Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat directorul general OMV Petrom, la Pro TV.

Sectorul energetic ar putea ajuta economia prin investitii masive - CEO OMV Petrom

Ea a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#independenta energetica, #zacamant petrol Marea Neagra, #Mariana Gheorghe OMV Petrom , #Investitii economice