La Tribune: Marii investitori vor fugi de Romania, din cauza raportului pe justitie

Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:59
1429 citiri
La Tribune: Marii investitori vor fugi de Romania, din cauza raportului pe justitie

Raportul extrem de critic al Comisiei Europene cu privire la situatia justitiei din Romania nu contribuie la imbunatatirea climatului economic deja plin de incertitudini generate de o criza politica fara precedent, scrie ziarul La Tribune, in editia de miercuri.

Atingerile aduse statului de drept si independentei justitiei, eludarea unor proceduri constitutionale si eliminarea unor contra-puteri democratice cheie sunt cateva din lunga lista de reprosuri facute de Comisia Europeana in raportul MCV pentru Romania.

"Acest raport nu va avea neaparat un efect imediat, dar pe termen mediu si lung, este posibil ca mari investitii sa fie anulate sau cel putin amanate", afirma analistul financiar Laurentiu Rosoiu, care adauga ca transparenta justitiei este una din conditiile de baza pentru numeroase companii.

Investitorii straini nu au asteptat totusi acest raport ca sa-si manifeste rezerva fata de Romania, comenteaza La Tribune. Caderea a doua guverne de la inceputul anului si posibila suspendare a presedintelui, care va fi confirmata sau nu la referendumul din 29 iulie, a generat un climat de incertitudine si de asteptari in mediul de afaceri.

Saptamana trecuta, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a confirmat intr-un comunicat ca "lipsa de predictibilitate este o bariera pentru agentii economici care doresc sa se instaleze in Romania".

In 2011, investitiile straine directe au scazut cu 13,6% fata de 2010, ajungand la cel mai jos nivel din ultimii noua ani, tendinta care continua si in 2012.

"Romania duce lipsa de economisire si trebuie sa atraga capitaluri straine ca sa remedieze aceasta situatie (...), deoarece capitaluri romanesti nu mai exista", a afirmat saptamana trecuta guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. La randul lor, capitalurile straine asteapta calmul politic.

#economie Romania context politic, #probleme plan politic economie, #investitii straine romania, #investitii Romania context politic , #Investitii economice