Obiceiurile romanesti alunga investitorii straini? Vezi ce cred analistii

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 23:15
3165 citiri
Obiceiurile romanesti alunga investitorii straini? Vezi ce cred analistii

Un alt mare investitor strain s-a saturat de Romania si a anuntat ca isi va retrage afacerile de pe piata locala. Dupa ce finlandezii de la Nokia au plecat din tara la inceputul lunii octombrie, a venit randul companiei Tnuva. Unul dupa altul, investitorii straini pleaca, invocand motive diferite. Analistii sustin ca in spatele deciziei se ascund ratiuni ce tin mai mult de "metehnele romanesti", precum coruptie, fiscalitate si clientela politica.

Nokia a inchis fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati si-au pierdut locul de munca.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane de euro.

Compania israeliana producatoare de lactate Tnuva Food Industries Ltd. ia in considerare inchiderea operatiunilor sale din Romania si retragerea de pe piata romaneasca.

Tnuva a investit circa 60 de milioane de euro in afacerile din Romania si continua sa aiba pierderi mari, scrie publicatia economica israeliana Globes, citand "surse" neidentificate.

Fiscalitatea, clientela politica si coruptia sperie investitorii

Analistul Mircea Cosea spune ca plecarea Tnuva de pe piata nu ar trebui sa uimeasca pe nimeni, pentru ca este o problema "cat se poate de logica si de asteptata".

"Pe langa faptul ca Romania nu are un mediu prielnic economic investitiilor straine, este si mult ramasa in urma, fata de zona extracomunitara de la granita noastra", spune Mircea Cosea, pentru Business 24.

De vina ar fi, in opinia sa, fiscalitatea si abuzurile de control administrativ, clientala politica si coruptia.

"Investitorii vin in Romania si pentru piata romaneasca. Nu vin doar ca sa exporte de pe piata romaneasca. In conditiile in care consumul scade drastic, ca urmare a scaderii veniturilor, piata romaneasca nu mai are acelasi indice de eficacitate, cum avea inainte.

Investitorii isi pierd o importanta cota de cerere si intreprinderea nu mai este rentabila", explica analistul economic, care nu exclude posibilitatea ca si alti investitori sa plece din tara.

Ca sa ii putem tine pe investitori in tara ar trebui sa ajungem cel putin la nivelul competitorilor Romaniei din zona.

"Ar trebui sa lucram putin pe fiscalitate si ar trebui eliminata presiunea politica. S-a adeverit ca primaria din Cluj exercita o presiune politica asupra lui Nokia, pe politica de atragerea a fortei de munca. In plus, ar trebui modernizarea mediului de afaceri.

Acest lucru nu ar insemna doar o incurajarea a mediului de afaceri, dar si eliminarea concurentei pe care statul o face in permanenta mediului de afaceri privat, prin faptul ca mentine in piata o serie de intreprinderi de stat care merg in pierdere".

In opinia lui Mircea Cosea, un al doilea pas care trebuie facut pentru mentinerea investitorilor in tara ar fi adoptarea unor masuri foarte speciale.

"Ar trebui facuta o reducere importanta a cotei unice si as da facilitati fiscale, avand in vedere sa nu fie ajutoare de stat, la Bruxelles, negocind cu Bruxelles si avand toate armele de diplomatie economica pentru atragerea unor investitori. Fara aceste masuri exceptionale, nu vor veni multi investitori in Romania, pentru ca zonele din jurul nostru sunt mai atractive", mai spune Mircea Cosea.

Acesta adauga ca ar trebui sprijiniti investitorii care "vor sa faca ceva, dar nu pot" si a exemplificat prin cazul Rosia Montana, prin fondurile de investitii arabe si prin cele chineze, care sunt stopate.

Omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca se pot face foarte multe, dar atrage atentia asupra faptului ca problema se pune "daca ceea ce isi propune guvernul sa faca ajuta". In plus, acesta subliniaza ca situatia difera de la caz la caz.

Investitorii promisi de Boc, o engima

In ceea ce priveste gigantii "care asteapta la usa Romaniei" si care pot ocupa oricand locul lasat de Nokia, asa cum promitea premierul Emil Boc, Mircea Cosea sustine ca "nu stie despre ce poate fi vorba".

Lucretia Voinescu, reprezentant UGIR 1903, impartaseste parerea exprimata de Mircea Cosea si sustine ca nu stie despre ce investitori gigant ar putea fi vorba, in discursul premierului Emil Boc. Aceasta glumeste si spune ca "este o enigma si poate doar Obama ar putea sti".

"Giganti sunt in multe parti, dar nu am vazut ca ar fi existat vreo negociere cu ei. Vizita pe care premierul a facut-o in China a fost un esec total, pentru ca nu s-a facut niciun contract.

Saptamana trecuta, am participat la o intalnire cu o delegatie chineza, compusa din directori generali si patroni de mari firme din energie, care nu a avut succes. Au intrat si au iesit asa cum au venit, pe usa ministerului Economiei", a punctat analistul economic.

Reprezentantul UGIR 1903 considera ca este vorba, mai degraba, despre "o reasezare mondiala" si nu o problema legata de fuga investitorilor straini din Romania.

"Este o problema interna. Noi nu suntem cauza, suntem efectul", spune aceasta, pentru Business 24, si adauga ca "fiecare firma isi face politica ei, iar parametrii pe care ii ia in seama sunt diferiti", explica Lucretia Voinescu, pentru Business 24.

La randul sau, omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca este o problema ce tine de capacitatea de a penetra o piata si de a te impune.

Dacia, un exemplu destept

Lucretia Voinescu este de parere ca "Romania a pierdut niste momente istorice".

"O multinationala se restructureaza ca orice alta firma, in aceasta perioada", spune reprezentantul UGIR care adauga ca Romania ar fi reusit sa atraga mai multi investitori straini, daca, la momentul in care a inceput criza, ar fi avut o politica interesanta din punct de vedere economic.

In schimb, "in loc sa fie Romania, era Ungaria sau orice alt stat mai atractiv", mai adauga reprezentantul UGIR.

"Cei care au fost destepti, la momentul potrivit, in locul potrivit, au fost cei de la Dacia. Pentru epoca respectiva am avut noroc cu acest caz. Acum, se lucreaza pe nise. Cei care lucreaza altfel trebuie sa se restructureze si bineinteles ca, unde media este mai putin favorabila, sunt obligati sa taie", conchide Lucretia Voinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tnuva pleaca Romania, #investitori straini Romania , #Investitii economice