Qatarul dispune de fonduri impresionante. In ce a investit banii

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 17:44
2837 citiri
Qatarul dispune de fonduri impresionante. In ce a investit banii

Fondul de investitii suverane al statului Qatar (QIA) are active de 85 miliarde de dolari in intreaga lume, ocupand locul al 12-lea din acest punct de vedere.

Prin intermediul holdingurilor si al filialelor ce activeaza in domeniul proprietatilor, Qatar a castigat miliarde de dolari datorita investitiilor in domeniul imobiliar, retail, sport, financiar si cultural.

Fondul de investitii din Qatar intentioneaza sa aloce pentru acest an o suma de 30 miliarde de dolari.

In prezent, Qatar are cel mai mare venit din lume pe cap de locuitor, potrivit CIA. Economia acestei tari s-a dezvoltat foarte mult datorita faptului ca detine rezerve foarte mari de gaz, ocupand locul al treilea in lume pe acest segment si este cel mai mare exportator de gaz natural lichid, conform Business Insider.

10% din populatia Qatarului (29.000 de persoane) este reprezentata de milionari.

Emirul Khalifa al Thani a acordat o suma de 140 milioane de dolari imperiului media AL Jazeera, iar in prezent aceasta televiziune este detinuta de Qatar Media Corporation. Valoarea investitiilor implementate de Qatar Media Corporation in televiziunea Al Jazeera a ajuns la un miliard de dolari. Televiziunea araba are 200 milioane de spectatori in intreaga lume.

Fondul de investitii suverane al Qatarului este cel mai mare actionar in cadrul Barclays. In 2009, Qatar Holding - o subsidiara a QIA, a vandut 35 milioane de actiuni ale bancii britanice, reducandu-si participatia la 5,8%, de la 65.

Recent, QIA a initiat un joint-venture cu Barclays privind implementarea unor investitii de 250 milioane de dolari in fondul de resurse naturale al bancii/

Fondul de investitii al statului Qatar detine 6,17% din actiunile Credit Suisse. Anul acesta, prin intermediul subsidiarei Qatari Diar, fondul de investitii a cumparat sediul din Londra al bancii in schimbul sumei de 517 milioane de dolari, cu semnarea unui contract de inchiriere in schimb.

In 2010, holdingul Qatar a cumparat retailerul englez de lux Harrods in schimbul sumei de 2,35 miliarde de dolari.

Reprezentantii hotelului Katara Hospitality din Qatar au anuntat ca vor achizitiona patru hoteluri de lux in Franta, inclusiv unitatile Martinez din Cannes si Concorde Lafayette din Paris.

In prezent, Katara Hospitality dezvolta Hotelul Peninsula din Paris, care are 200 de camere si renoveaza hotelurile Gallia din Milano si Schweizerhof din Zurich.

In ultimii ani, investitiile fondului din Qatar in infrastructura, piata imobiliara si institutiile financiare din Londra au ajuns la 16 miliarde de dolari. Primul ministru al statului Qatar a contribuit la dezvoltarea locuintelor din One Hyde Park, unde detine un apartament de lux in valoare de 63 milioane de euro. Qatari Diar a achizitionat, impreuna cu un dezvoltator, Olympic Park din Londra, platind 906 milioane de dolari.

Fondul de investitii din Qatar a contribuit la reabilitarea celei mai inalte cladiri din Europa, Shard Tower, aflata in Londra.

In 2011, Qatari Diar a cumparat centrul companiei Shell, platind 466 milioane de dolari. Contractul prevede ca Shell isi pastreaza faimosul sau turn de 27 de etaje si cedeaza restul terenului Qatarului. QIA a cumparat de curand un pachet de actiuni la Shell, ajungand sa detina intre 3% si 5% din aceasta companie.

Fondul de investitii al Qatarului si familia regala se afla in discutii pentru a achizitiona casa de moda Valentino, pretul vehiculat ajungand la 854 milioane de dolari.

Qatar investeste si in brandurile auto de lux, precum Loius Vuitton, Moet si Hennessy, pachetele de actiuni detinute la fiecare dintre acestea avand o valoare de 861 milioane de dolari. In 2009, QIA a cumparat un pachet de actiuni de 10% la compania Porsche.

#Qatar investitii, #Qatar fond investitii, #Qatar investitii branduri auto, #Qatar investitii fashion, #investitii imobiliar Qatar , #Investitii economice